SLOVAČKA PREKIDA ISPORUKE STRUJE Tako će biti ukoliko ne stigne pomoć Evropske unije
Foto: Alo.rs

Ministri energetike EU odobrili su na današnjem sastanku paket mera koji uključuje: namet na ekstra profit kompanija u sektoru fosilnih goriva koji ostvare ove ili sledeće godine, zatim namet na višak prihoda koji proizvođači električne energije s niskim troškovima ostvaruju od rastućih cena struje, i obavezno smanjenje potrošnje električne energije za 5,0 posto tokom perioda kada su cene na vrhuncu.


Slovački premijer je, međutim, rekao da nema sporazum o raspodeli prihoda ostvarenih od pomenutih nameta na nivou EU, mada postoji odredba o tome na bilateralnoj osnovi, prenosi Rojters.

Heger je naveo da je to problem za Slovačku, jer je njen glavni proizvođač prodao unapred električnu eneregiju za iduću godinu po cenama znatno nižim od sadašnjih, pa slovački distributeri i kupci sada moraju da kupuju struju po višestruko višoj ceni.

„Slovačka neće prikupiti dovoljno prihoda od odobrenog paketa. Ove mere nam ni na koji način ne pomažu u borbi protiv energetske krize, najveće od Drugog svetskog rata“, rekao je on na konferenciji za novinare koju su mediji prenosili onlajn.

Dodao je da je Slovačka jasno rekla da ako se želi rešenje koje će biti delotvorno u celoj EU, onda to treba da bude oporezivanje nesrazmernog profita na panevropskom nivou, a onda bi se tako prikupljenja sredstva preraspodelila pojedinačnim zemljama članicama prema nivou njihove potrošnje.

„Ako nam ne pomognete finansijski, mi nećemo dozvoliti (ekonomski) kolaps, stoga imamo plan B - struja proizvedena u Slovačkoj neće otići zemaljma koje su je unapred kupile, već ćemo je dati našim građanima, našim preduzećima“, poručio je Heger.

 

Pratite nas i preko Telegrama


 

Komentari (0)

Loading