evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u utorak da neće primeniti nova migraciona pravila Evropske unije u svojoj zemlji, što je znak nastavka napetosti po tom pitanju uprkos dogovoru postignutom nakon višegodišnjih pregovora.

- Mi nedvosmisleno kažemo da ne možete narediti zemlji da prihvati, u slučaju Slovačke, do 300 migranata o kojima ništa ne znate ili da za svakog platite 20.000 evra - rekao je Fico na konferenciji za novinare.

- To nije solidarnost, to je diktat - rekao je Fico i dodao da će njegova stranka Smer- socijaldemokratija i slovačka vladajuća koalicija glasati protiv sličnih zakona u nacionalnom parlamentu.

Da bi stupio na snagu u celoj EU, ovakvu odluku još treba da ratifikuju države članice, koje bi tada imale dve godine da je primene.

Poljska je ranije odbacila i pravila za raspodelu izbeglica i migranata koji ulaze mimo redovnih graničnih prelaza između zemalja članica EU.

Mađarska se takođe usprotivila, rekao je portparol vlade prošle nedelje. On je dodao da Budimpešta takav sistem smatra „neizvodljivim“, prenosi Jutranji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading