A OD TATE - ŠUT Sinovi legendarnog košarkaša CEPAJU MREŽICE kao njihov otac u Jugoslaviji
Tanjug/ AP

 

Jednom od najtrofejnijih sportova na našim prostorima, i jugoslovenskim i srpskim, svojevrstan pečat dao je porodični košarkaški trio Mlađan. Otac Milan (60) i braća Dušan (35) i Marko (28). Otac nekad, a sinovi sada.

A OD TATE - ŠUT Sinovi legendarnog košarkaša CEPAJU MREŽICE kao njihov otac u Jugoslaviji

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Nažalost, Dušana i Marka pamtićemo po doprinosu senzacionalnoj pobedi (92:90) reprezentacije Švajcarske protiv našeg nacionalnog tima u kvalifikacijama za plasman na ovogodišnje Evropsko prvenstvo. Najveći doprinos dali su Marko, koji je sa 19 poena bio najefikasniji, i Dušan, koji je dao dva poena manje, ali je u „trci sa semaforom” za koju desetinku sekunde bio brži i postigao odlučujuća dva poena za pobedu. Tako su naši košarkaši, doduše ne u najboljem sastavu, za razliku od Švajcaraca, ispali kroz „prozor” kontroverznih kvalifikacija za kontinentalno prvenstvo.

Srećan što je igrao u Srbiji

Dušan je jednu sezonu igrao u ABA ligi u dresu Radničkog iz Kragujevca.
- Puno mi je srce što sam igrao u Srbiji, u kojoj je kvalitet košarke fantastičan, ali ostaje žal jer to nije išlo kako treba. Ljudi u Kragujevcu i navijači su zasluživali da se to ne završi na takav način. Finansije su bile loše i klub je padao.
Ističe da je stekao mnogo prijatelja, s kojima se i danas čuje, kao i da su mu saigrači bili Birčević, Kalinić, Jović, a trener Muta Nikolić. Ali to nije sve:
- Sa 18 godina sam sa Zvezdom trenirao na Zlataru. Šakota je bio trener, a on je trenirao i tatu. Dobro sam trenirao, zadovoljio, ali sam odmah dobio ponudu Udina, pa sam prihvatio da odem u Italiju.

Njih dvojicu su, u stvari, u Švajcarsku odvele ratne godine raspada Jugoslavije, kada je njihov otac, prvoklasni strelac, zbog toga sportsku karijeru nastavio u skromnoj košarkaškoj zemlji, u Belinconi, glavnom gradu kantona Tičino, ali u uslovima sigurnosti.

- Dugo smo u Švajcarskoj, ali je to bio stvarno čudan osećaj. Mi imamo i srpsko državljanstvo, ali igrali smo za Švajcarsku. Pobedili smo jake ekipe, kao što su Belgija i Srbija, a na jednu loptu smo izgubili od Francuske i Italije - podseća Dušan.

A OD TATE - ŠUT Sinovi legendarnog košarkaša CEPAJU MREŽICE kao njihov otac u Jugoslaviji

FIBA

 

Marko dodaje da im je ova pobeda mnogo značila sa sportskog aspekta, ali ne i rezultatski, jer nisu uspeli da se kvalifikuju za EP.

- Poraz od Finske nas je zaustavio na tom putu i žalimo za propuštenom šansom. Švajcarska nikada nije bila tako blizu velikog takmičenja. To je najveći uspeh reprezentacije.

Braća Mlađan sada igraju za SAM basket. Klub je iz Masanja, koji mnogi sada smatraju delom Lugana, najvećeg grada u istom kantonu, nedaleko od njihove Belincone. S Olimpikom iz Friburga, koji ima 17 pobeda i jedan poraz, a oni tri poraza više, bore se za titulu.

Rasni strelac sada knjigovođa

Dušanov i Markov otac Milan bio je najbolji strelac u ekipi Zadra koja je u sezoni 1985/86. osvojila titulu šampiona Jugoslavije. U dresu IMT-a iz Beograda 1987/88. bio je drugi strelac naše najjače lige, iza Dražena Petrovića. S IMT-om je osvojio Kup 1987. Partizanu je dao 34, a Olimpiji 25 poena. Karijeru je završio u Belinconi. Jedno vreme je u tom klubu bio trener mlađih kategorija, a pošto je završio ekonomiju, sada kao knjigovođa u Belinconi pomaže našim ljudima koji imaju manje firme.

A OD TATE - ŠUT Sinovi legendarnog košarkaša CEPAJU MREŽICE kao njihov otac u Jugoslaviji

Alo!/Marko Metlaš

 

Naravno, vrlo su popularni i cenjeni. Kako kažu, nastoje da pobednički mentalitet prenesu i na klupske drugove, jer bi bilo lepo da s ovim klubom osvoje prvenstvo. Četiri puta su igrali finale, ali nikada nisu osvojili titulu. Dušan je u prošloj sezoni bio najbolji strelac tima, a sada po utakmici postiže 14,3 poena, a Marko 13,1 poen. S njima igraju i srpski košarkaš Uroš Nikolić i Ivan Tanacković i Danijel Anđelković, koji su srpskog porekla, ali imaju švajcarsko državljanstvo.

Dušan i Marko su promenili mnogo klubova, kao što su Lugano Tajgersi, Amatori iz Udina, Viola iz Ređo Kalabrije, Vareze, Montegranaro, Lajons iz Ženeve, Olimpik iz Friburga, Radnički iz Kragujevca, Olimpija iz Ljubljane...

- Ovo nam je prvi klub u kojem igramo zajedno. U nekima smo igrali obojica, ali u različito vreme. Ovo nam je treća sezona u Masanju i najlepše je kada igramo zajedno. On igra četvorku, a ja dvojku, pa se tako upotpunjujemo. Ima nas trojica braće u porodici i odrasli smo po principima košarke, da uvek dajemo maksimum i da grizemo za svaku loptu - objašnjava Dušan.

Markov kratak izlet u Ljubljanu

I Marko je igrao u regionalnoj ligi, ali kratko:
- Srećan sam što sam igrao za Olimpiju u ABA ligi i Evrokupu. Žao mi je što nisam još ostao, verovatno zbog problema sa finansijama.

Najstariji od trojice braće je Branko (36), koji je kao teniser u juniorskoj konkurenciji ostvarivao odlične rezultate. Sada živi u Belinconi. S obzirom na to da su košarkaška porodica, koju krasi pobednički mentalitet, interesantno je i to da li među njima ima rivaliteta.

- Ma nema. Mi smo naši i radujemo se uspesima. Mi 24 sata pričamo samo o košarci. Analiziramo naše utakmice i poteze, takođe pratimo NBA i evropska takmičenja, sve to s tatom Milanom. On je mnogo veći igrač od nas. Legenda jugoslovenske košarke i naš uzor. Košarka nam je u genima - ističe Dušan.
Oni naglašavaju da su od oca nasledili šut. To je i njihovo glavno oružje. Ali, kažu da je otac bio mašina i da je lagano mogao da igra u NBA da je kao mlađi tamo otišao. Nasledili su i pobednički mentalitet, stalno žele da se dokazuju i pokažu da mogu više.

A OD TATE - ŠUT Sinovi legendarnog košarkaša CEPAJU MREŽICE kao njihov otac u Jugoslaviji

FIBA

 

Inače, Dušan je oženjen i ima trojicu sinova, a Marko je i dalje solo. Dakle, ima uslova da se nastavi košarkaška dominacija Mlađana. Jer oni su čvrsto vezani za ovaj sport.

- Pratimo našu košarku, reprezentaciju, ali i klubove. Želimo da svi pobeđuju i da ostvaruju dobre rezultate, a da sve ima sportski i ljudski nivo, kao što je to slučaj u Švajcarskoj - kaže Dušan.

Da li je potrebno da objasnimo da je kada je rekao našu, mislio na srpsku košarku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading