ALO! NA LICU MESTA u zavičaju heroja nacije: DOBRO DOŠLI U MITROVGRAD!
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Smederevo je ponovo centar Srbije! Najveće zasluge za to što je nekadašnja prestonica u žiži javnosti je, naravno, Aleksandar Mitrović, strelac pobedonosnog gola protiv Portugala u Lisabonu (2:1) kojim je reprezentacija čekirala kartu za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

U Smederevu je i Alo!. Da srpskoj javnosti, ne samo sportskoj, pokaže odakle je krenuo heroj nacije. Nekadašnji Fudbalski klub Jedinstvo, danas Jezero, bio je početak našeg puta. A i Mitrogolovog, svedoči nam njegov prvi trener Vojkan Rakić. Baš odatle je, krčeći mnoge prepreke, stigao do zvanja rekordera državnog tima po broju golova (44, zasad).

ALO! NA LICU MESTA u zavičaju heroja nacije: DOBRO DOŠLI U MITROVGRAD!

Privatna arhiva

Aleksandar Mitrović, skroz desno u donjem redu

- Aleksandra sam prvi put video kad je imao pet godina. Pojavio se na treningu s nekoliko drugara. Verujte, u tim godinama je nagovestio da će biti ovo što je sada. Temperamentan i fizički nadmoćan u odnosu na druge. Od prve utakmice koju je zaigrao za naš klub kao dete davao je sve od sebe. Tri godine je proveo u Jedinstvu, za koje je u ligi petlića svake sezone postizao više od 20 golova. Osetio sam da može da napravi nešto veliko, pa sam ga s njegovih osam godina poslao u FK Smederevo. I tamo je, već na prvom treningu, sve oduševio - priča nam Rakić.

ALO! NA LICU MESTA u zavičaju heroja nacije: DOBRO DOŠLI U MITROVGRAD!

Foto: Marko Metlaš/Alo!

Vojkan Rakić, prvi trener Aleksandra Mitrovića

 

Koliki je zapravo Mitrović bio talenat i koliko je fizički odskakao od vršnjaka, njegov prvi trener pokušava da dočara:

- Čim je došao u FK Smederevo, uvrstili su ga u selekciju igrača dve godine starijih od njega, u kojoj je uspeo da da čak 22 gola. Dešavalo se da igra i za starije od sebe po tri i više godina. Svi su videli o kakvom se potencijalu radi, trebalo ga je samo usmeriti. Kontaktirao sam s Nedeljkom Kostićem, nekadašnjim skautom Partizana i... To je već druga, mnogo poznatija priča od ove.

Spavao na klupi između dva treninga

Život fudbalske zvezde je izuzetno lep - bavite se onim što volite i za to ste bogato plaćeni. Ali trnovit put je do toga.

- Aci je bilo teško kad je prešao u Beograd, ipak je to ogroman grad. Znalo je da se desi da ode na jutarnji trening, a potom da ostajao da prespava na klupi u svlačionici do narednog treninga - kaže Mitrogolov stric Dragan.

Put nas je potom vodio u kuću Dragana Arsića, trenutno najponosnijeg strica na svetu. Ugostio nas je sa sinom Nemanjom. U tom dvorištu, veli nam Dragan, mali Aleksandar je provodio mnogo vremena.

ALO! ANKETA! Postao je heroj, nacija mu se klanja, a da li je Aleksandar Mitrović zaslužio da dobije mural u Beogradu?

- Mi smo, pre svega, patrijarhalna familija u kojoj se zna za poštovanje i prave vrednosti. Otud Aci i tolika ljubav prema domovini. Odmalena je bio dobro dete, kao što je i sad dobar i porodičan čovek. Ostao je isti. Slava ga uopšte nije promenila jer je iz izuzetno dobre kuće - naglašava Arsić.

ALO! NA LICU MESTA u zavičaju heroja nacije: DOBRO DOŠLI U MITROVGRAD!

Foto: Marko Metlaš/Alo!

Dragan i Nemanja Arsić, stric i brat Aleksandra Mitrovića

Naravno, da bi Mitrović danas bio nacionalni heroj, bilo je potrebno mnogo odricanja, njega i cele porodice, dodaje Dragan, i pojašnjava:

- Kad je kao dete otišao u Beograd, bila su to teška vremena, besparica i niz problema koji je prate. Međutim, njegov otac Ivica i majka Nataša su davali sve od sebe da Aca uspe. Ivica je radio stalno da bi porodicu finansijski izdržavao, ali smatram da je Nataša pružila najveću podršku Aci.

KULTNI HEROJ KOJI OBARA REKORDE! Neverovatni podaci iz karijere Aleksandra Mitrovića, imao je petlju da se suprostavi velikom Ibri, pored Partizana obožava i klub koji neće pamtiti po dobrom!

- Moj brat je normalna osoba. Kakvog ga se sećam kad smo bili mali, takav je i sada. Ne dolazi često, nema vremena, ali kad dođe, vidi se sa svakim iz porodice, komšiluka, popriča... - uključuje se Nemanja Arsić.

Aleksandar po bratu fudbaleru

Dragan Ristić otkriva kako je golgeter „orlova“ dobio ime:
- Moj brat Ivica pitao me je da li bi mu smetalo da njegovo dete ponese ime po mom starijem sinu Aleksandru, koji je takođe bavi fudbalom. Naravno da sam dao blagoslov i sad u familiji imamo dva Aleksandra i oba fudbalera.

Posebno ističe dobro poznatu osobinu Aleksandra Mitrovića - da je rođeni pobednik.

- I kad smo bili mali nije voleo da gubi. Nikad i ni u čemu! Kad smo igrali igrice, ako me ne pobeđuje, bio je u stanju glavu da mi otkine - reče Nemanja, pa nastavlja:

- Taj temperament ga stalno gura napred. Takav je, verujem da sada ni svom sinu ne bi dao da ga pobedi ni u najprostijim igrama.

ALO! NA LICU MESTA u zavičaju heroja nacije: DOBRO DOŠLI U MITROVGRAD!

Foto: Marko Metlaš/Alo!

Stefan Mišković i Aleksandar Filić, Mitrovi drugovi iz detinjstva

Utom eto i Aleksandra Filića i Stefana Miškovića, Mitrovih drugova iz ranog detinjstva. A za ceo život! Doneli su album s fotografijama, pun uspomena s današnjom velikom fudbalskom zvezdom iz dana kad su igrali zajedno kao pioniri.

POJAVIO SE SNIMAK! Ovako se stvaralo čudo u Portugalu: Momenat kad je Piksi rekao Mitroviću da neće biti starter! (VIDEO)

- Znamo se od malih nogu, delile su nas samo dve kuće - kaže Mišković i nastavlja, pokazujući nam usput fotografije:

- Na ulici smo bili po ceo dan, samo fudbal. Aca je bio mlađi od nas i manji, ali mu nismo mogli ništa. Ničega se nije plašio. On čim se probudi, uzima loptu i zove da se igramo. Dešavalo se da nismo bili raspoloženi za fudbal, a on bi onda šutirao u kapiju od koje mu se vraćala lopta. I tako unedogled.

ALO! NA LICU MESTA u zavičaju heroja nacije: DOBRO DOŠLI U MITROVGRAD!

Privatna arhiva

Drugari u detinjstvu, prijatelji za ceo život: Filip, Mišković i Mitrović s loptom

 

Stefan otkriva da su oni odveli Mitrovića na prvi trening kod Rakića.

- Vojkan nas je upitao zašto smo ga doveli kad je mlađi od nas. Na to smo su rekli: „Ništa vi ne brinite, samo ga pustite da igra i videćete“.

Filić kaže da se odnos s Mitrovićem nije promenio, iako je život uredio da se ređe viđaju.

- Čujemo se često, a kad dođe, ne zna na koju stranu će pre. Letos smo se videli, došao je sa suprugom, bili smo na ručku... A kad je u nedelju postigao gol u Lisabonu, toliko sam se prodrao da se komšiluk bukvalno tresao - poručuje drug i imenjak najboljeg strelca u istoriji naše reprezentacije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading