HRAM RUSKE MORNARICE Crkva svetog Nikolaja Čudotvorca u Kronštatu
Shutterstock

Dana 8. (21) maja 1903. godine upriličeno je svečano polaganje katedrale u prisustvu cara Nikolaja Drugog, carica Aleksandre Fjodorovne i Marije Fjodorovne, velikih knezova Mihaila, Alekseja i Vladimira Aleksandroviča. Na kraju molitve ispaljen je 31 hitac iz topova tvrđave i brodova na putevima. Istog dana car i njegova pratnja zasadili su 32 godine stare hrastove u parku oko katedrale.

Izgradnja je završena 1913. godine. a izgradnja je koštala tadašnjih 1.876.000 rubalja. Glavni oltar je posvećen Svetom Nikoli Čudotvorcu, a bočni Svetim apostolima Petru i Pavlu i Svetom Jovanu Rilskom.

Katedrala služi kao važna urbanistička dominanta, organizujući prostornu i plansku strukturu Kronštata. Glavna kupola katedrale vidljiva je sa svih tačaka Nevskog plovnog puta. Katedrala, zajedno sa pripadajućim trgom, čini integralnu arhitektonsko-umetničku celinu, koja potčinjava čitav veliki prostor Sidrenog trga, uređen istovremeno sa završetkom izgradnje katedrale.

Glavne dimenzije katedrale su sledeće: spoljna dužina s tremovima je 83 metra, širina - 64 metra. Strana unutrašnjeg centralnog hola - 24 metra; rasponi glavnih lukova su 23 metra. Visina do osnove glavne kupole je 52 metra; prečnik kupole - 26,7 m; spoljna visina sa krstom - 70,5 metara. Ovo je najviša zgrada u Kronštatu.

Unutrašnjost katedrale je od velike umetničke vrednosti. Oslikavanje unutrašnjih svodova pevnice i oltara hrama izveo je umetnik M.M. Vasiljev. Ikonostas u vizantijskom stilu od belog ažurnog mermera s mozaičkim dodacima izradio je vajar N. A. Popov.

Ogromni okrugli prozori hrama, koji podsećaju na brodske, bili su ukrašeni vitražima. Sve radove na staklu u hramu izvelo je Severno društvo staklarske industrije, što znači da je vitraže izradila poznata radionica braće Frank. Još nije utvrđeno ko je tada, pre sto godina, dizajnirao i sastavio gigantska staklena platna. U katedrali je bilo pet vitraža, dva su bila neverovatne veličine - površine od 52 kvadratna metra svaki, i bili su srazmerni celoj grandioznoj unutrašnjosti. Ovi okrugli prozori u vreme postavljanja 1913. godine nesumnjivo su bili najveći vitraži u predrevolucionarnoj Rusiji.

Na prvom spratu su bile spomen-ploče od belog i crnog mermera s imenima svih poginulih pomoraca za slavu otadžbine, kojima se u ovom hramu stalno davao pomen. Na pločama od belog mermera koje se nalaze u oltaru uklesana su imena sveštenika koji su služili na pomorskim brodovima i koji su poginuli na moru.

Na prvi pogled, Mornarička katedrala podseća na čuvenu Aja Sofiju u Carigradu. Istovremeno, hram u Kronštatu ima različite proporcije i osvećen je u čast Nikole Ugodnog, zaštitnika i zaštitnika svih pomoraca. Ova nautička orijentacija vidljiva je već pri približavanju hramu - krst na kupoli je upisan u volan, a rubovi kupola ukrašeni su prepletom sidara i užadi. Centralni deo hrama prima 3.000 parohijana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading