PETKOVIĆ NAKON SASTANKA SA TURSKIM AMBASADOROM Razgovor u svetlu poslednjih događaja na severu KiM
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je sagovornika upoznao sa jednostranim potezima Prištine koji su, kako se navodi, generator tenzije na severu Кosova i koji ugrožavaju mir i bezbednost na terenu, ali i u celom regionu. 

"Nedavne krizne situacije na severu pokrajine i odbijanje Prištine da implementira postignute dogovore u Briselu, pre svega one koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, pravosuđe i energetiku, stalni su izvor tenzija i izazivaju našu veliku zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na KiM”, naglasio je Petković. 

 
Petković je, takođe, upozorio da kosovski premijer Aljbin Кurti ne namerava da se zaustavi u provokacijama i pritiscima na Srbe i da u tom smislu treba tumačiti njegovu današnju izjavu da na Кosovu neće dozvoliti "bosnizaciju", odnosno formiranje Zajednice srpskih opština. 
PETKOVIĆ NAKON SASTANKA SA TURSKIM AMBASADOROM Razgovor u svetlu poslednjih događaja na severu KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Petković je konstatovao da svako pronalaženje izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza potkopava same temelje dijaloga i opredeljenje za rešavanje nesuglasica mirnim i političkim sredstvima. 

"Zato će, na prvom sledećem sastanku u Briselu glavna tema biti formiranje Zajednice srpskih opština, sa čime se saglasila i Evropska unija u svom poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga", podsetio je Petković. 

Petković je naglasio da ZSO ima cilj da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu, a da smo poslednjih nedelja bili svedoci povećanog broja etnički motivisanih napada na Srbe, ugrožavanja njihove imovine i egzistencije u celini.

"Iako je više nego očigledno da Priština nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu", zaključio je Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading