Petar Petković
Foto: Printscreen/Printscreen

- Reč je o petom sastanku za redom, mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od strane Brisela, gospodina Lajčaka ocenjen kao dobra osnova, kao solidna osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do rešenja. Sa druge strane, imamo Prištinu koja je došla u Brisel a da nije donela nikakve komentare na ideje EU. To vam jasno pokazaju da druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara, da ne želi da pronađe rešenje kada je reč o dinaru, odnosno platnom prometu Republike Srbije na prostoru KiM - kazao je Petković.

- Već je peti sastanak, a mi se nismo pomerili. Srbi na KiM pate iz dana u dan zbog odluke Aljbina Kurtija da se zabrane srpske plate, penzije, socijalna davanja, da se ugrozi rad srpskih institucija. Nama je potrebno hitno rešenje. Njima redovno stižu na račune primanja, ali je problem što Priština ne želi da se pronađe rešenje. Jasno je da je ovde reč da Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa prostora KiM.

Petković: Kurti obmanjuje međunarodnu zajednicu o uhapšenima na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti obmanjuje međunarodnu zajednicu da je uhapšeno petoro lica sa Kosova i Metohije i poručio da je Kurti krivac za svaku tenziju na prostoru KiM.

"Osvedočeni lažov, zajedno sa svojim poslušnikom Dželjajem Svečljom širi bezočne laži da je uhapšeno petoro lica sa Kosova i Metohije, a radi se o tome da je jedno lice samo zadržano. Zato, neka korumpirani kriminalac Kurti prestane da obmanjuje međunarodnu zajednicu i kompletnu javnost, jer su njegove neistine toliko providne da je svakom pametnom jasno da su one isključivo proizvod mržnje prema Srbima na KiM i predsedniku Aleksandru Vučiću", upozorio je Petković.

On je istakao da je Kurti najveći zločinac i kriminalac na prostoru Zapadnog Balkana koji je, kako je naveo, prvo svojom destruktivnom i nasilnom politikom zapalio Kosovo i Metohiju, a sada želi da svojom šovinističkom politikom zapali i Severnu Makedoniju, Crnu Goru i čitav region.

"Kurti je jedini faktor nestabilnosti na ovim prostorima, koji svakodnevno maltretira, hapsi, prebija i upucava Srbe i isključivi je krivac za svaku tenziju i krizu koju imamo na prostoru Kosova i Metohije", zaključio je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Kako je Tanjugu rečeno danas u MUP-u, nakon privođenja četiri pripadnika tzv. kosovske policije, određeno je zadržavanje do 48 sati zameniku direktora tzv. kosovske policije Dejanu Jankoviću, u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provera u pogledu bezbednosti Republike Srbije, dok su ostala lica, nakon utvrđenih bezbednosnih provera, puštena.

Prethodno je u MUP-u rečeno da su četvorica pripadnika tzv. kosovske policije privedena u sredu prilikom kontrole na administrativnom prelazu, a jedan od njih je zadržan. 

MUP je ranije saopštio da su neosnovane tvrdnje Prištine o navodnom zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije Kosova i Metohije na graničnom prelazu Batrovci i naveo da policija nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (16)

Loading
Ana

18.04.2024 14:40

Kurti je krivac za svaku tenziju na prostoru KiM.

Ljilja

18.04.2024 14:42

Srbija je u ovim pregovorima strana kojoj je stalo do pronalska rešenja.

Ana

18.04.2024 14:43

Kurti je pokazao da ne zeli mir i kompromis vec da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

sonja

18.04.2024 14:43

Medjunarodna zajednica ima ozbiljan problem kad jedan Kurti moze da ih obmanjuje i manipulise sa njima.

Ena

18.04.2024 14:43

Kurti ne želi pregovore i zauzvrat ga EU nagrađuje prijemom u Savet Evrope. Strašno.

Sonja

18.04.2024 14:44

Ponovo smo u istoj situaciji da Priština sabotira nastavak razgovora.

Aleksandar

18.04.2024 14:44

Sa Pristinom nema dogovora, dokle ce EU tolerisati ovakvo ponasanje Pristine i Kurtija?!

Mina

18.04.2024 14:45

Kurti pokušava da obmane medjunarodnu zajednicu a on je krivac za svaku tenziju na KiM.

Anja

18.04.2024 14:45

Ponovo je jasno da Prištinska strana ne želi ni o čemu da se dogovara i da ne želi da pronađe rešenje u situaciji sa dinarom.

Aleksandar

18.04.2024 14:45

Sta god Srbija radila, pristina odbija bilo kakav dogovor!

Lola

18.04.2024 14:46

Međunarodna zajednica mora da shvati da je Kurti krivac za svaku tenziju na prostoru KiM.

Tina

18.04.2024 14:47

Kurti treba da prestane da obmanjuje međunarodnu zajednicu i kompletnu javnost o izmišljenim hapšenjima na KIM.

Danka

18.04.2024 14:54

Са Куртијем нема договора!

Vesna

18.04.2024 14:55

Prištinska strana i dalje sabotira razgovor,a Međunarodna zajednica nikako da reaguje.

Goran

18.04.2024 15:03

Srbija pokazuje da joj je stalo do pregovora i rešenja.

Đina

18.04.2024 15:04

Kurti ponovo pokazuje da nije spreman za dijalog.