NOVI PLAN PROTIV SRBIJE Amerika gura lažnu državu u NATO
Foto: Ilustracija

Pod posebnim pritiskom da se saglase sa ovim su četiri evropske države, članice Alijanse, a koje ne priznaju samoproglašeni nezavisnost Кosova - Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Cilj ove akcije je dvostruk. Da se, s jedne strane, u potpunosti slomi otpor Beograda, predstavi kako je sve gotovo i da mu je samo preostalo da prizna Кosovo. S druge strane, to bi bila znakovita poruka i za istočne partnere Srbije, pre svega Rusiju, da je ceo prostor Zapadnog Balkana, izuzimajući Srbiju, pod bezbednosnim kišobranom Amerike i njenih saveznika.

O ovoj novoj opasnosti sa kojom se Srbija suočava otvoreno je govorio i predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je ideju o prijemu Кosova u NATO, ako ne bude moglo u UN, lansirao Danijel Server, profesor Džon Hopkins univerziteta, sa jednim Srbinom.

„Ideja je da se do određenog nivoa podigne odnos Španije, Grčke, Slovačke i Rumunije sa Prištinom, jer im Кipar za to nije potreban. Zatim bi se pojavili Amerikanci sa bilateralnim zahtevom, u kojem bi rekli da oni, u ime i za račun Кosova podnose zahtev za ulazak Кosova u NATO, i da ga u Alijansu prime. Time bi Srbiji dodatno vezali ruke, napravili bezbroj problema. I to je jedan od načina ozbiljnih pritisaka i na mene i na Srbiju“, rekao je Vučić.

Na konstataciju da NATO okružuje Srbiju sa svih strana, Vučić je rekao da on ima vrlo fer odnos sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, te da protiv NATO ne može ništa da kaže, jer su u poslednjim godinama poštovali sve što je dogovarano. Dodao je da NATO pomogao i da se sačuva mir na Kosovu i Metohiji.

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, general u penziji Mitar Кovač kaže da je "guranje" tzv. Кosova u NATO deo strateškog plana SAD za Balkan“.

„Sve je jači pritisak i na Srbiju i na države EU koje nisu priznale nezavisnost Кosova da pristanu na nelegalan prijem kosovske teritorije u Alijansu. Ova priča je ponovo otvorena pre otprilike pola godine, a sada se sve više govori o tome, jer se pre svega Amerikancima žuri da, i pre eventualnog dogovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Кosovo uđe u NATO. Ipak, mislim da će saglasnost da Кosovo postane član Alijanse teško proći test javnosti u pojedinim zemljama, poput Grčke i Španije, jer bi to indirektno značilo i da su ove države priznale nezavisnost КiM“, navodi Kovač.

I za Branka Кrgu, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske SCG, nema dileme da će nova administracija u Vašingtonu pokušavati sve što može da zaokruži projekat lažne države:

„Prijem (tzv.) Кosova u NATO bio bi nastavak nasilja nad međunarodnim pravom, kojem svedočimo od trenutka nelegalnog proglašenja nezavisnosti (tzv.) Кosova. Da ne pričam o tome da bi to bio i presedan za NATO, jer bi u Alijansu trebalo da budu primane samo zemlje koje imaju punopravni kapacitet samostalne države“, kaže Krga.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Amerika pokušava da zaštiti lažni integritet Кosova, odnosno pomogne "nakaznoj kvazidržavi, koja je čedo ljudi koji čine danas Bajdenovu administraciju":

„Onog momenta kad bi (tzv.) Кosovo ušlo u NATO, nema više prostora da se išta uradi, jer sada mi, ipak, u određenim okolnostima možemo da pošaljemo svoje snage u pokrajinu. Ovo je jedan ozbiljan plan i za nas je to velika opasnost. Moramo da vidimo kako da se prema tome postavimo i da jasno zauzmemo stav i otvoreno kažemo svim zapadnim zemljama da bi to značilo potpuno guranje Srbije i za nas bi to bio jedan novi vid agresije“, kategoričan je Anđelković.

Rastegljiva pravila o prijemu

Po pravilima NATO, članica može postati "bilo koja evropska država, koja je u poziciji da podrži načela sporazuma iz 1949. i da doprinese bezbednosti u evroatlantskoj oblasti". Znači, ne zahteva se da buduća članica ima i stolicu u Ujedinjenim nacijama ili da ispunjava neki drugi kriterijum da je međunarodno priznata država. Jedina prepreka za prijem NATO trenutno je to što sa tim treba da se usaglase sve dosadašnje članice Alijanse, među kojima ima država koje ne priznaju nezavisnost tzv. Кosova.

Popularnost

Sagovornici "Novosti" ukazuju da pojedine zapadne zemlje već duže pripremaju kosovskometohijske Albance za NATO, uključujući i učešće pripadnika Кosovskih bezbednosnih snaga u vežbama Alijanse.

Anđelković ukazuje i da se pokušajem da Priština postane deo Alijanse demonstrira i onima u samom NATO, koji su nezadovoljni tim savezom, da, eto, neko novi hoće da uđe. Tako, organizacija koja više nema nikakvu svrhu živi na lažnoj popularnosti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
zeko

02.06.2021 12:27

kako plan protiv srbije kad se govori o kosovom?? dokle cemo sanjati?

Balkan

02.06.2021 23:04

@zeko - @Zeko vi ste nesto prespavali ili propustili ili niste sve citali i pratili, tako da ce biti da niste u pravu. Ziveli