Srpske kompanije spremne za "Svemir"
Foto: Pixbay

„Srbija ima šta da pokaže u domenu naprednih tehnologija koje se koriste u svemirskim istraživanjima, avijaciji i srodnim delatnostima, imamo uspešne i inovativne kompanije koje će predstaviti svoje proizvodno- tehnološke programe u ovom sektoru, kao i relevantne istraživačke i naučne istitucije koje mogu da prezentuju svoje inovacije i pronađu potencijalne kooperante, dobavljače, saradnike i investitore iz različitih zemalja i kontinenata“, kaže Marko Selaković šef kancelarije PKS u Dubaiju i B2B direktor „Ekspo 2020 Dubai“,.

Kompanija Vrmeco predstaviće se simulatorom za astronaute, međunarodno zaštićenim patentom.  “U svemiru, svaki minut boravka astronauta košta dosta novca, tako da je veoma bitno da od samog starta budu dobro pripremljeni na ekstremne uslove. Našu uređaj pomaže budućim astronautima da se pripreme za okruženje svemira i efekte nulte gravitacije”, kaže Zoran Stajić, direktor Vrmeco. Expo 2020 Dubai će, kaže, okupiti sve svetske svemirske agencije od kojih očekuju podršku u nameri da pronađu partnere za proizvodnju i distribuciju ovog proizvoda.

Za dr Andriju Ekmedžića vlasnika visokotehnološke kompanije Konelek koja se bavi projektovanjem i izradom opreme, alata i delova za svetske kompanije poput Boinga i AirBusa, svetska izložba je idealno mesto da se sve važne kompanije u ovoj industriji susretnu i istraže nove mogućnosti saradnje. “Bliski Istok i tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata jedan od najvećih centara za vazduhoplovnu industriju .To je tačka presedanja i preletanja za mnoge kompanije sa kontinenta na kontinent. Tu su i sedišta svih velikih aviokompanija poput Etihada, Emirates-a te je naše interesovanje, kao firme koja posluje u sferi vazduhoplovstva, da proširimo poslovanje, pronađemo dodatne kupce za održavanje mlaznih aviona i motora. Iako je avioindustrija tokom prošle godine stagnirala zbog pandemije korona virusa, dugoročno gledano, razvoj tehnologija u avioindustriji beleži blagi rast i razvoj“, ističe Ekmedžić.

„ Jedan dobar poslovni kontakt može značajno da unapredi poslovanje jedne firme poput naše“, kaže Snežana Obradović, direktorka kompanije Aleđo, koja se bavi proizvodnjom CNC delova i komponenti za medicinske uređaje ali i delova za avioindustriju, koja će učestvovati na tematskoj nedelji „Klima i biodiverzitet“ Svetske izložbe. „Izuzetno smo zainteresovani za učešće na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai jer je to prilika da se upoznamo sa zahtevnim tržištem Ujedinjenih Arapskih Emirata i istražimo mogućnosti saradnje sa novim poslovnim partnerima.  Najbolje kontakte i prilike za razvoj poslovanja dobili smo učešćem na svetskim sajmovima. Expo 2020 Dubai je prilika da procenimo gde smo na tržištu sa našim proizvodima, koji su trendovi u proizvodnji, da li treba nešto da menjamo u našem poslovanju, objašnjava Obradović.

Prijave za kompanije za prvu tematsku nedelju „Klima i biodiverzitet“ otvorene su do 23. avgusta, a za drugu, pod nazivom Svemir, do 3. septembra. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading