Terotistički napad u Moskvi
Foto: AP/Omar Havana (STR)

Britanski Šel je druga najveća kompanija na londonskom FTSE 100 indeksu i predstavlja ukupno 8,4 odsto njegove vrednosti, dok je francuski Total enerži četvrta najveća kompanija u okviru pariskog indeksa CAC 40 i čini šest odsto njegove tržišne kapitalizacije.

Obe kompanije su nedavno izrazile nezadovoljstvo zbog niske vrednosti svojih akcija u poređenju sa američkim naftnim kompanijama i nagovestile da žele da presele svoje deonice na berze sa druge strane Atlantika.

Kompanije koje se kotiraju na američkim berzama uživaju pristup većem fondu kapitala, rekao je generalni direktor istraživanja globalnog energetskog kapitala u londonskom Sitiju, Alister Sajm.

Prema njegovim rečima, investitorima bi bilo "mnogo ugodnije" da kupuju evropske energetske kompanije da su deo američkog indeksa S&P 500.

Izvršni direktor kompanije Total enerži, Patrik Pujan, je prošlog meseca izjavio da firma "ozbiljno" razmatra prebacivanje svojih akcija u Njujork i najavio da će u septembru razgovarati o "pragmatičnom putu napred" sa upravnim odborom.

U martu je izvršni direktor firme Šel, Vael Savan, rekao za Blumberg da je njegova kompanija "potcenjena" u odnosu na američki Ševron ili Ekson mobajl.

Ako se pomenuti jaz ne zatvori, Šel će "morati da razmotri sve opcije", upozorio je Savan.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading