dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Grad Zrenjanin raspisao je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje mladih na teritoriji grada Zrenjanina u 2024. godini.

Ovo je treća godina kako se raspisuje takav konkurs, a rok za prijavu je 22. maj 2024. godine.

Program dodele bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje mladih na teritoriji grada Zrenjanina u 2024. godini kao prioritet ima podršku omladinskom preduzetništvu jer ono predstavlja veliki ekonomski potencijal, izvor novih zapošljavanja, a entuzijazam i energija mladih pokretačka su snaga razvoja privrede i društva, navodi se u obaveštenju Grada Zrenjanina.

Opšti i krajni cilj

Dodaje se da je opšti cilj ovog programa je sistemsko unapređenje preduzetništva među mladima, direktna podrška realizaciji njihovih preduzetničkih ideja u prvim fazama poslovanja, kao i razvoj preduzetničkih sposobnosti i kapaciteta kod mladih.

Grad Zrenjanin ističe da ja krajnji cilj Programa povećanje svesti o važnosti omladinskog preduzetništva, kao i ostvarivanje značajnije uloge mladih preduzetnika na tržištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje većeg broja ljudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda.

Kako se zvanično navodi, sredstva su namenjena:

- za subvencionisanje troškova za ulaganje u nabavku mašine/opreme/ specijalizovanog alata,

- za subvencionisanje troškova za nabavku repromaterijala,

- za subvencionisanje troškova za nabavku računara i računarske opreme.

Od 30.000 do 200.000 dinara

Sredstva se odobravaju:

1. za nabavku mašine/opreme/ specijalizovanog alata u visini od najmanje 50.000,00 dinara do najviše 200.000,00 dinara, odnosno do 75% od fakturne (kupovne) vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova nabavke, usluga instalacije, obuke za korišćenje i sl.

2. za nabavku repromaterijala u visini od najmanje 30.000 dinara do najviše 150.000 dinara, odnosno do 75% od fakturne (kupovne) vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova prevoza i sl.

3. za nabavku računara i računarske opreme u visini od najmanje 50.000,00 dinara do najviše 200.000,00 dinara, odnosno do 75% od fakturne (kupovne) vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova nabavke, usluga instalacije, obuke za korišćenje i sl.

Iznos odobrenih sredstava može biti i manji od iznosa traženih sredstava, a jedan privredni subjekt može na ovom pozivu učestvovati samo sa jednom prijavom i dozvoljava se da konkuriše za najviše dve namene, ali tako da iznos dodeljenih sredstava ne prelazi maksimalni iznos od 200.000,00 dinara.

Jednokratno i nepovratno

Finansijska pomoć se korisnicima dodeljuje jednokratno i nepovratno, prenose lokalni mediji.

Pravo da konkurišu za bespovratna sredstva imaju mali i mikro privredni subjekti i preduzetnici sa sedištem na teritoriji grada Zrenjanina, koji su upisani u registar Agencije za privredne registre pre 1. aprila ove godine i koji imaju aktivan status.

Uslov je da je osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti do 35 godina.

Rok za prijavu je 22. maj, a dodatne informacije se mogu dobiti svakog radnog dana od 10 do 14 časova na broj telefona 023 315 00 96, prenose lokani mediji.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading