Bogat biznis program “Svemira” donosi nove aranžmane
Foto: Printscreen

"Svi kontakti ostvareni tokom boravka na Svetskoj izložbi na tematskoj nedelji Svemir dobra su osnova za izgradnju dalje poslovne komunikacije, a sve je u rukama samih privrednika i njihove upornosti i spremnosti", ističe Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju PKS.

Kompanije su imale veoma dinamičan program, učestvovale su na ''Space Business Forumu'' gde su se upoznale sa razvojem svemirskih tehnologija, istraživanjima svemira i korišćenjem resursa. 

Na Američkom paviljonu razgovarali su sa predstavnicima Boinga (Boeing), Džejkobsa (Jacobs), Lokhid Martinsa (Lockheed Martin)  i Starlab Oazisa (Starlab Oasis) o mogućnostima saradnje i zajedničkih poslova, a održani su brojni bilateralni sastanci i sa predstavnicima UAE, Slovačke, Meksika, Litvanije, Sirije, Argentine i drugih država, “ podseća Raičević.

„Kompanijama su otvorena vrata Aerospejs haba u Slobodnoj zoni Dubaija gde već posluju svetski giganti poput Lufthanze (Lufthansa), Dženeralelektrka (Generaleletric), Erbasa (Airbus) i Amazona, a naše firme imaju povlastice prilikom registracije, zakupa prostora i poslovnog umrežavanja“, dodala je predstavnica PKS. 

Nastup na Ekspo 2020 Dubai privrednici vide kao priliku za širenje na druga tržišta, od Hong Konga do Njujorka, ali i da se Srbija pozicionira u kosmičkoj industriji i poveže sa svemirskim agencijama u Evropi, Aziji, Americi.

 

Prvi srpski dron - jedna od atrakcija svemirske nedelje na Dubai Expo

 

PR-DC je porodična firma iz Beograda koje se bavi proizvodnjom bespilotnih letelica, čine je dve generacije mašinskih inženjera, od kojih su mnogi i predavači na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Ove godine proslavili su prvi rođendan I stigli do najveće svetske izložbe - Dubai Expa, na kome predstavljaju IKA-20, prvi srpski dron. “Naš dron IKA-20 nazivamo i prvim srpskim dronom, s obzirom na to je je u potpunosti - od ideje do realizacije, stvoren u Srbiji. Nosivosti je 20 kilograma, ali su njegove manevarske sposobnosti takve da i kada nosi 20 kilograma u vazduhu, kreće se bez ikakvih problema kao da ne nosi ništa. To je bila i naša ideja kada smo ga kreirali i rezultat je takav da smo za veoma pristupačnu cenu za svetsko tržište, uspeli da ponudimo izvanredan kvalitet”, kaže Miloš Petrašinović iz kompanije PR-DC.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading