SVETSKA DIVA ANĐEOSKOG GLASA! Izazivala  je uzdahe i osmehe mnogih muškaraca, a njeno srce ostalo je slomljeno
Foto: Youtube/Printscreen

Još na početku sjajne karijere dobila je nadimak - Divina - Božanska.

Bila je Grkinja rođena u Americi, ali se sa majkom vratila u Grčku tokom kasnih tridesetih.


Marija Kalas je rođena krajem 1923. godine u Njujorku u porodici grčkih doseljenika, Doživotno je bila vezana za Grčku, Italiju i Francusku. Tokom detinjstva pokazivala je sklonost prema muzici pa je vrlo rano krenula na časove klavira. Kada je njena, inače hladna i nezainteresovana majka, shvatila da Marija ima neobičan glas - počela je više da se više njom i da je vodi na festivale:

"Od pete godine, i tokom svih godina kada je trebalo da se igram i uživam, ja sam morala da pevam i zarađujem. Nikad neću oprostiti svojoj majci što mi je otela detinjstvo", reči su Marije Kalas.
SVETSKA DIVA ANĐEOSKOG GLASA! Izazivala  je uzdahe i osmehe mnogih muškaraca, a njeno srce ostalo je slomljeno

Foto: Youtube/Printscreen

 

Školovala se na poznatom Nacionalnom konzervatorijumu u Atini i u jeku Drugog svetskog rata napravila prve ozbiljne karijerne korake. Velika joj je podrška bila španska diva Elvira de Hidalgo, koja je Mariji rekla da će njen glas ostati zapamćen u istoriji opere. Savetovala ju je i da napusti Grčku, jer je ta zemlja premala za raskošan talent kakav ona poseduje. Poslušala ju je i vratila se u SAD.

Godine 1949. Marija se udaje za 30 godina starijeg tajkuna i obožavatelja opere Đovanija Batistu Meneginija. Obožavao ju je, nije joj zamerio ni kad je odbila da pređe u katoličanstvo zbog braka s njim. Podržavao ju je u karijeri, a njen karijerni procvat pratio je i onaj fizički. U međuvremenu se mlada diva transformisala, smršala je 30 kilograma. Postala je fatalna zavodnica, a Menegini je postajao sve ljubomorniji. Ubrzo će se pokazati da ljubomora nije bila bezrazložna.

Na zabavi kod prijateljice 1957. Marija Kalas upoznala je Aristotela Onazisa. Oduševljen lepoticom i naviknut da ima sve što poželi, Onazis se nije libio na sve načine da pokaže Mariji da želi da bude sa njom. Prati je na koncertima, obasipa cvećem. Dve godine kasnije pozvao je Mariju i njenog supruga da krstare s njim i njegovom tadašnjom suprugom Tinom na njegovoj jahti. Petodnevno uživanje na brodu promenilo je Mariji i Onazisu život. Shvatili su da su fatalno zaljubljeni i oboje su se razveli.

SVETSKA DIVA ANĐEOSKOG GLASA! Izazivala  je uzdahe i osmehe mnogih muškaraca, a njeno srce ostalo je slomljeno

Foto: Youtube/Printscreen

 

Mislila je da će se venčati i ostala je trudna i na svet 1960. donela sina, ali dečak je preživeo svega nekoliko sati. Smrt sina jedinca ostavila je na Mariji trajne posledice, ali od ljubavi prema Onazisu nije odustajala. Nadala se svadbi i podredila sebe i svoju karijeru njemu.

S druge strane, on je za to vreme već bio zainteresovan za drugu i provodio je vreme sa Džeki Kenedi. Posvetio se zavođenju Kenedijeve udovice, a Marija je bila očajna. Kada je shvatila da je 1968. oženio Džeki, Marija je pala u tešku depresiju. Bili su to najteži dani ove operske dive. Prestala je da nastupa, zatvorila se u kuću i izolovala od svih. Navodno je 1970. godine pokušala da se ubije.

Kako je brak sa Džeki bio proračunat sa obe strane, Onazis je ubrzo shvatio da mu Marija nedostaje pa su ostali u kontaktu, često joj je dolazio u kućne posete i ostao vezan za nju.

Marija Kalas mu je ostala verna do njegove smrti. Kada je u Parizu 1975. Onazis umirao u bolnici, bila je uz njega. "Voleo sam te kako sam znao. Možda nije bilo najbolje, ali... voleo sam te", rekao joj neposredno pre smrti. Njegova smrt Mariju je dotukla. Zatvorila se u svoj stan u Parizu i tugovala za njim. Preminula je sama 1977. godine i za sobom ostavila milione ljudi koji su je obožavali.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading