KOŽA VAM JE SUVA, BRZO SE ZAMARATE Verovatno vam nedostaje ovaj vitamin, a simptomi su varljivi
Foto: E.A.

Nedostatak vitamina može trajati dugo bez simptoma. To posebno važi za vitamin D, koji se stvara u telu kada smo izloženi sunčevoj svetlosti.

Znaci nedostatka ovog vitamina često su varljivi i nejasni, ali kada se pojavi bol u kostima, njegov nivo treba proveriti što je pre moguće. Deluje lako, sa analizom krvi u laboratoriji.

Normalni nivoi vitamina D su 75 do 150 nanomola po litru, ili 30 do 60 nanograma po mililitru, u zavisnosti od merenja koja se koriste u laboratoriji.

Kod dužeg nedostatka vitamina pacijenti osećaju i slabost u mišićima, pa im je teško da se penju uz stepenice, ali i da ustaju, na primer, sa poda ili sa veoma niske stolice.

Ostali simptomi mogu uključivati osećaj umora i jutarnju ukočenost, kao i suvu kožu. Za žene u menopauzi i starije osobe povećan je rizik od lomljenja kostiju. To se ne odnosi samo na klasične prelome zbog kojih pacijent ide kod ortopeda i dobija gips, već i na mikroskopski tanke prelome koji mogu da „napadnu” kosti udova i kičme.

Zato je preporučljivo provoditi najmanje dva puta dnevno po 15 minuta na suncu ili uzimati suplemente vitamina D u dogovoru sa lekarom. Pacijenti koji imaju i hronične bolesti, dijabetes, visok krvni pritisak, opstruktivne bolesti pluća treba da uzimaju veće doze.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading