Reagujte na vreme: U kojim situacijama menstrualni bolovi ukazuju da je vreme da se obratite lekaru?
Foto: Shutterstock

Neke žene jednostavno imaju sreće - njihovi mesečni ciklusi prolaze bez bolova, bez grčeva u stomaku, bez odliva i bez potrebe da “one dane” provode u krevetu, ispod pokrivača, gutajući analgetike.

Druge su, pak, prinuđene da tih nekoliko dana u mesecu stave život “na čekanje” i pokušaju da što lakše prežive bolove koji ih muče - počev od stomaka, preko leđa, do čuvenih menstrualnih glavobolja koje oduzimaju poslednji atom snage.

Na jake menstrualne bolove najčešće se žale tinejdžerke kod kojih se ciklus još nije ustalio i koje, s obzirom na osetljiv period psiho-fizičkog razvoja, svaki bol doživljavaju intenzivnije i dramatičnije. Zbog toga su njihovi roditelji često u nedoumici da li su bolovi na koji se kćerke žale zaista neizdrživi i iziskuju odlazak na lekarske preglede ili se iza njih krije potreba za dodatnom pažnjom.

Kad je vreme da zbog bolova koji prate “one dane u mesecu” zatražite lekarsku pomoć?

Blaga neugodnost koja se javlja neposredno pre i tokom menstrualnog ciklusa je normalna, kažu ginekolozi. Ali, bol koji iziskuje da budete prikovani za krevet nije.

Ponekad postoje medicinski razlozi čija dijagnostika i lečenje mogu da dovedu do izostanka snažnih bolova tokom ciklusa.

Jedan od njih je endometrioza. Kako piše eKlinika.rs, endometrioza se javlja kada endometrijum, odnosno sluzokoža materice, raste van matrice, na jajnicima, jajovodima, bešici, crevima. U vreme menstruacije, sluzokoža puca, ali nema prostora da napusti telo.

Najčešći simptom endometrioze je bol u karlici, iako postoje žene koje nemaju nikakve znake koji bi ukazivali na postojanje bolesti. Jak bol u donjem stomaku, kao signal pojave endometrioze, označava stanje koje nastaje kada komadići endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, dospeju izvan materice. Iako spada u benigne bolesti, endometrioza može da uzrokuje ozbiljne tegobe. Primera radi, tkivo iz materice može da dospe u trbušnu maramicu, zidove male karlice, jajnike, jajovode, mokraćnu bešiku, creva, pa čak i u pluća.

Simptomi koji ukazuju na endometriozu su, pored bola u karlici, još i bolne i neredovne menstruacije, bol prilikom odlaska u toalet, hronični umor, kao i bol u karlici između mesečnih ciklusa.

Drugi znaci upozorenja na ednometriozu su bol za vreme i posle intimnog odnosa, a ponekad čak i krvarenje iz creva koje se mahom javlja kod jednog broja starijih žena.

Mogućnost za nastanak endometrioze veća je kod žena koje su prvu menstruaciju dobile pre 11-12. godine, nisu koristile oralnu kontracepciju, imaju ciklus kraći od 27 dana, menstrualno krvarenje traje im duže od 7 dana, odgađaju rađanje posle 30. godine, imaju urođenu anomaliju materice ili poremećaj funkcije jajnika, koriste vaginalne tampone i u porodici već imaju slučaj endometrioze.

U druge uzroke bolnih menstruacija spadaju adenomioza (specifičan oblik endometrioze), fibroidi odnosno miomi, kao i zapaljenska bolest male karlice.

Adenomioza predstavlja urastanje endometrijskog tkiva u mišićne zidove materice.

Miomi se javljaju kod svake treće žene, najčešće kod onih starosti od 30 do 50 godina, ali se mogu javiti i u tinejdžerskom dobu - statistike kažu da se sve češće javljaju u 16. godini života. Nekancerozne izrasline mogu da izazovu bolove slične endometriozi, ali čak dve trećine žena nema nijedan simptom koji bi mogao da ukaže da postojanje prisustva tumoroznog tkiva.

Zapaljenska bolest male karlice poznata je i kao pelvična inflamatorna bolest, čiji su uzročnici aerobne bakterije, anaereobne bakterije, neisseria gonorrheae, genitalna infekcija hlamidijom, genitalna infekcija mikoplasmom ili genitalna infekcija ureaplazmom. Najčešće posledice nelečenih procesa pelvične inflamatorne bolesti su hronični bol, sterilitet, neplodnost, kao i vanmaterična trudnoća, a simptomi se kreću od nelagodnosti pa do veoma izraženih tegoba.

S obzirom na to da je većina ovih bolesti povezana sa neplodnošću, ginekolozi ističu da su rana dijagnostika i terapije ključni u procesu izlečenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading