KARDIOLOG OTKRIO ZAŠTO PRITISAK NAGLO SKAČE Vratićete ga u normalu za sekund, ako ovo uradite
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ako ste primetili da vam je krvni prtisak u jednom trenutku u granicama normale, a u sledećem je vrtoglavo skočio, to može biti znak za alarm, ali i potencijalno greška u merenju pritiska.

Nagli skokovi pritiska tokom dana mogu da budu znak upozorenja da se telo bori i da je poslednji trenutak da povedete računa o svom zdravlju, upozorio je kardiolog Kristofer Apleton sa Klinike Mejo.

Postoje dva razloga za ovu pojavu - jedan je sasvim neočekivan i ima veze sa položjaem tela prilikom merenja, a drugi je posledica težih hroničnih oboljenja.

Po rečima kardiologa, vrednosti krvnog pritiska mogu i te kako da se razlikuju kada stojite ili ležite.

"Osoba može da ima pritisak 220 sa 120 dok leži ili sedi. Ali, kada ustane imaće 120 sa 70", objasnio je Eplton.

Kardiolog je naglasio i da je ovo tipično za osobe sa proširenim venama, kao i starije ljude i dijabetičare. U takvim slučajevima, pritisak mora da se meri u različitim položajima.

"Ovo je već signal da treba da povedete računa o zdravlju i preispitate navike", upozorava kardiolog.

"Tada je dobro uključiti aerobne vežbe u svoju rutinu, smanjiti kilažu, promeniti ishranu, striktno ograničiti unos soli, a konsultujete se sa lekarom i da li je potrebno uvesti terapiju".

Kardiolog je upozorio i na rizik od prestanka uzimanja terapije na svoju ruku. Zapravo, ako prestanete da uzmete lekove koji smanjuju krvni pritisak, on će gotovo uvek veoma brzo ponovo skočiti. Ovo se može dogoditi čak i nakon 20 godina uzimanja lekova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading