TEMPERATURA TELA IZMEĐU 35–36 STEPENI NIJE NORMALNA To je znak problema, i to ozbiljnog
Foto: Pexels

Temperature između 35 i 36 stepeni nisu normalne i mogu ukazivati na različite poremećaje. Kao normalna telesna temperatura zdrave osobe merena na koži uzima se vrednost od 36 do 37 stepeni Celzijusa.

Prirodno je da je jutarnja telesna temperatura niža za oko 0,3 stepena od večernje. Obično je nešto više kod male dece. Temperatura na sluzokoži može biti i do jedan stepen viša nego na površini kože.

Stručnjaci objašnjavaju da odstupanja od normalne temperature mogu biti zdravstveni pokazatelji, a suprotno uvreženom verovanju – niska temperatura može biti podjednako opasna, pa čak i opasnija od visoke, koje se svi plašimo.

Niža temperatura takođe otkriva sporiji metabolizam

Konstantna temperatura ispod 36,5 stepeni tokom dana je najčešći pokazatelj usporenog metabolizma. Ako je povezano sa simptomima kao što su nedostatak energije, pospanost, sporije varenje, debljanje, ispucali nokti i gubitak kose - to može ukazivati na sporu štitnu žlezdu ili hipotireozu. Ova hormonska bolest je sve češća među ženskom populacijom, a lako se dijagnostikuje analizom tiroidnih hormona i antitela u krvi.

Simptom ozbiljnijih bolesti

Ali telesna temperatura može pasti i iz drugih razloga, kao što je izlaganje hladnom vremenu ili dugotrajno nošenje mokre odeće. Međutim, ako temperatura ispod 36 stepeni potraje, to može biti simptom sledećih bolesti: infekcija, poremećaji i oštećenja bubrega, smanjena funkcija jetre, šok, stres, nesanica, dijabetes, zloupotreba alkohola i droga, Adisonova bolest...

Temperatura se smanjuje kako starimo

Istraživanja pokazuju da se posle 60. godine telesna temperatura smanjuje za oko 0,3 stepena. To je posledica usporavanja metabolizma, a niže temperature obično prate loša cirkulacija i hladni udovi.

Muškarci i žene različito reaguju

Kada je izloženo hladnoći, telo počinje da skladišti toplotu kako bi zaštitilo vitalne organe, kao što su srce, pluća i mozak. Kao rezultat toga, manje krvi stiže do područja kao što su dlanovi i tabani, a to se dešava mnogo brže kod žena. Osim toga, žene će ove promene osetiti više od muškaraca na temperaturi od pet stepeni Celzijusa.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading