BOLE VAS LEĐA? To može biti simptom ovih bolesti, pa i one najgore
Foto: Pixbay


Problemi sa bubrezima, bešikom i žuči lako se mogu zameniti za bolove u leđima. Organi šalju signale po celom telu, a najčešće se manifestuju u leđima jer se tamo nalazi mnogo nervnih završetaka, pa se bol najjače oseća u tom delu tela. Na ovaj način se pravi uzrok bola „maskira“.

Kamen u bubregu

Stalni bolovi u jednom delu leđa, ako se jave sa bolovima u stomaku ili preponama, bolovima pri mokrenju ili krvlju u mokraći, mogu biti znak kamena u bubregu. Kamenci nastaju nakupljanjem kalcijuma i fosfora, a najčešće su rezultat konzumiranja premalo vode i previše proteina.

Takođe, genetika igra veliku ulogu, pa su im neki ljudi podložniji od drugih. Bubrežni kamenci su češći kod muškaraca nego kod žena i najčešće izlaze prirodno, ali veće treba razbiti laserom.

Upala bubrega

Ako se pored bolova u leđima pojavi i groznica, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Ovaj bol se najčešće javlja u donjem delu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone

Zapaljenje pankreasa

Zapaljenje pankreasa pored bolova u donjem delu stomaka, povraćanje i mučnina praćeni su bolovima u leđima. Ovaj bol može biti iznenadan i širiti se od trbuha do leđa, a najčešće je rezultat akutne ili hronične upale. Upala nastaje usled prekomernog konzumiranja alkohola ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije osobe i ljude srednjih godina.

Žučni kamenci

Iako možda ne mislite da žuč nije u redu s vama, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučnina i bol pri disanju simptom su žučnih kamenaca ili upale žučne kese.

Žučni kamenci nastaju kada se u jetri proizvodi više holesterola ili se sporije obrađuje u telu, što narušava odnos između žučnih kiselina i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i žučne infekcije, zastoj žuči i promene pH. Gojazne žene starije od 40 godina imaju najviše problema sa ovom bolešću, a veliku ulogu igra i genetika.

Infekcija urinarnog trakta

Infekciju urinarnog trakta najčešće uzrokuju bakterije, a može biti i rezultat iritacije dijafragme, tampona ili preuske odeće. Manifestuje se kao bol pri mokrenju, bol u donjem delu leđa i stomaku. Najčešće pogađa žene i leči se antibioticima, a ako se ne leči može izazvati upalu bubrega, piše Dejli Mejl.

Ginekološki problemi

Bol u leđima se javlja i kod ginekoloških problema. Stručnjaci kažu da oko 25 odsto žena ima retroverziju materice (obrnuta materica), što nije bolest, već stanje u kojem je telo materice „savijeno“ nadole i nazad, prema debelom crevu.

Žene koje imaju ovaj problem osećaju menstrualne grčeve u donjem delu leđa umesto u stomaku. U retkim slučajevima, miomi takođe mogu izazvati bol ako pritisnu mišiće i živce u donjem delu leđa. Endometrioza takođe može biti izvor bolova u leđima.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading