Hrvati su najdeblji u EU, Srbi su im blizu, Italijani najvitkiji! Nutricionistkinja otkrila tajnu  mediteranske ishrane
Foto: Printscreen

Nedavno su objavljeni rezultati nove studije Eurostata, prema kojoj su Hrvati najdeblji narod u EU. Najmanje gojaznih ima u Italiji i Francuskoj, a nutricionistkinja Branka Mirković je otkrila da li su i Srbi gojazni.

"Jesmo gojazni, tu smo sa Hrvatima, nismo mnogo bolji, ali treba učiti od naroda koji uživaju stvarno u hrani, a to su Francuzi i Italijani. Oni jedu vrlo pametno i ako bismo mi to primenili, isto bismo skinuli kilograme".

Prema podacima studije, u Hrvatskoj je čak 63 odsto stanovnika gojazno, a nutricionistkinja ističe da su Srbi sve bolesniji zbog gojaznosti.

"Kod nas se sada vrlo često u mlađem uzrastu pojavljuju problemi, insulinska rezistencija, znači deca od 12, 13, 15 godina, imaju tahikardije, kardiovaskularne bolesti, to je sve posledica loše hrane, ’fast i džank fuda’ i pogrešno programiranih obroka u toku dana".

Na pitanje šta je naša najlošija navika, odnosno šta je najgore što radimo, nutricionistkinja Mirković kaže:

"Gomila ugljenih hidrata, kroz pice, kroasane i svu tu hranu, i onda se unese gomila masnoće i šećer, naravno, kroz pića i sokove i to je zaista problematično. Ranije su te bolesti bile rezervisane za starije ljude, a sada je sve mlađa populacija", kaže Branka za tv Prva.

S druge strane, Italijani i Francuzi kao najvitkiniji narodi imaju potpuno drugačije navike.

"Italijani ujutru uzmu neko malo pecivo i popiju jedan ili dva dobra kapućina. Za ručak pasta, ali to jedete malo pastu, a za večeru uvek ide povrće i protein, riba ili meso. A Francuzi, njihova kuhinja je čarobna, a žene su im vitke. Znate kako to postižu? Uživa se i jede se malo, ali kvalitetno i imate puno ukusa. Francuskinje će i da jedu majonez, zna se kako se pije alkohol, ali se zna koliko. Kod njih je čaša od decilitar i po, a kod nas i po tri. Mali obroci, tri obroka i jesti na vreme, to su dobre navike", poručila je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading