USPORAVA RAD SRCA, IZAZIVA POSPANOST Kao simbol praznika ovu biljku rado držimo u kući, a izuzetno je otrovna
Foto: Shutterstock

Imela, zimzelena biljka sa belim bobicama, za čije se novogodišnje i božićno značenje smatra da potiče iz nordijske mitologije koju danas slede mnogi narodi, pa i mi, ima pomalo zlu crtu, upozoravaju stručnjaci za biljke i lekari.

Uprkos svojoj romantičnoj reputaciji, imela je zapravo otrovna za ljude, poručuju botaničari širom sveta.

Sadrži toksičnu supstancu zvanu foratoksin, koja je posebno koncentrisana u listovima. Najbolje bi bilo da ne unosite imelu u svoj doma, a ako se ipak odlučite da ga ukrašavate s ovom biljkom, držite što dalje na oko lepe, ali opasne dekoracije od kućnih ljubimaca i dece. I od sebe samih, naravno.

Ovo upozorenje ponavlja se i na kredibilnom sajtu LoveTheGarden, koji objašnjava kako su zapravo svi delovi biljke toksični – i bobice, i stabljika i listovi.

USPORAVA RAD SRCA, IZAZIVA POSPANOST Kao simbol praznika ovu biljku rado držimo u kući, a izuzetno je otrovna

Foto: Printscreen

 

„Biljka imela uz foratoksin sadrži i viskotoksin, koji su otrovni proteini kada se progutaju. Pripazite, od preko 1500 vrsta imele u svetu, neke su toksičnije od drugih. Verovatno ćete imati ozbiljnije reakcije ako progutate koju belu bobicu, nego kad bi popili čaj napravljen od lišća, ali i u ovom slučaju nezgodni simptomi mogu da se kreću od blagih do veoma teških.“

Mogući simptomi uključuju zamagljen vid, pospanost, groznicu, halucinacije, bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, dijareju, ali i usporavanje otkucaja srca i druge probleme u kardiovaskularnom sistemu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading