ZA SVAKU PRILIKU 3 verzije raspuknutih keksića
Schutterstock
 

Čokoladni

Sastojci:

125 g glatkog brašna 

50 g kakaoa

1 kašičica praška za pecivo

1 prstohvat soli

115 g putera

100 g šećera

100 g smeđeg šećera

1 veće jaje

1 kašičica ekstrakta vanile

180 g čokoladnih kapljica ili čokolade

Priprema:

Penasto pomešajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i so. Stavite sa strane. U drugoj činiji mikserom umutite puter, šećer i smeđi šećer na srednjoj brzini dok ne postanu kremasti, oko 2 minuta.  Umutite jaje i vanilu na velikoj brzini. Smanjite brzinu i polako umešajte suve sastojke u mokre dok se ne sjedine, a zatim umešaj komadiće čokolade. Testo za kolačiće će biti gusto i lepljivo. Dobro ga pokrijte alu-folijom i ohladite najmanje 2 sata. Za ovo testo hlađenje je obavezno. Izvadite i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta. Za to vreme možete zagrejati rernu na 180 stepeni.  Dva velika pleha za pečenje obložite pek-papirom. Ostavite sa strane. Uzimajte 1,5 kašika testa i oblikujte kuglice. Pecite ih 11-12 minuta.  

 

S jabukom

Sastojci:

1 jabuka

250 g glatkog brašna

1/2 praška za pecivo

50 g gustina

2 kašike šećera

120 g putera

1/2 kašike cimeta

1 jaje

Priprema:

Izmešajte šećer i puter, pa dodajte jaje. Polako dodajte i ostale sastojke. Brašno ubacite poslednje i kratko mesite rukama. Jabuku iseckajte na sitne kockice i umešajte u testo. Testo zamotajte u foliju i stavite na hlađenje, najbolje preko noći. Od testa oblikujte male kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu. Pecite otprilike 10 minuta u dobro na 170 stepeni.

ZA SVAKU PRILIKU 3 verzije raspuknutih keksića

Schutterstock

 

 

S limunom

Sastojci:

100 g omekšalog putera

70 g šećera

1 vanilin šećer

1 prstohvat soli

1 limun

1 mandarina

1 jaje

10 g

prašak za pecivo

300 g brašna

Priprema:

Penasto umutite omekšali puter, šećer i so. Umešajte jedno jaje. Izrendajte koricu limuna i mandarine, te ih ocedite i ulijte sok u smesu. Posudu pokrijte folijom te stavite u frižider na najmanje sat. Od testa izdvojte 15 grama, te rukama oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u šećer u prahu. Kuglice složite na papir za pečenje, te ostavite razmak među njima. Pecite na 180 stepeni, bez ventilacije, oko 10 minuta. Čim počnu da dobijaju zlatnu boju, izvadite ih, te pustite da se ohlade. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading