Koža će vam biti zahvalna: Esencijalna ulja mogu da budu od pomoći kod tretmana celulita
Foto: Shutterstock

U svrhu tretmana celulita u kozmetici se najčešće koriste ulja kedra, čempresa, komorača, grejpfruta, smreke, lavande, limuna, limunske trave, mandarine, ruzmarina. Savet je da se ova ulja ne nanose direktno na kožu jer umeju da izazovu iritaciju, obično se razblažuju s uljem „nosačem“, najčešće kokosovim, bademovim ili maslinovim.

Stručnjaci sa Univerziteta u Minesoti predlažu razređivanje u rasponu od 1 do 5 procenata. Ako masirate velike površine tela, odaberite jedan procenat esencijalnog ulja. To znači da ćete jednu kap osnovnog esencijalnog ulja dodati u jednu čajnu kašiku ulja nosača. Mešavina ulja se umasira u područje na kojem ima celulita. S obzirom na to da ovo ulje brzo isparava, savet je da se procedura primenjuje dva puta dnevno.

Mala studija iz 2018. godine pokazala je da masiranje uljima limuna i limunske trave u roku od osam sedmica smanjuje vidljivost celulita. Važno je ipak imati na umu, da sve ovo zavisi od više faktora, pre svega od načina na koji se izvodi masaža.

Pre primene tretmana pobrinite se da je prostorija u kojoj primenjujete ulje dobro provetrena, izbegavajte kontakt s očima, ili plamenom, jer neka od ulja mogu veoma lako da se zapale. Ukoliko primetite iritaciju kože, odustanite od upotrebe i kontaktirajte doktora. U slučaju da dete nehotice popije neko od ovih ulja, odmah pozovite stručnu pomoć i nikako ne terajte dete da povraća. Ipak, kada je u pitanu primena ulja u tretmanu celulita, nema još dovoljno istraživanja koja bi dokazala njihovu efektivnost.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading