USREDSREDITE SE NA DISANJE Predstavljamo dve brze antistresne tehnike kako da otklonite nervozu, napetost i negativne misli
Foto: Shutterstock

Dovoljno je, na primer, da duvate u sopstveni palac ili da se na minut skoncentrišete na okolinu.

Kao beba

Iako duvanje u palac nekom može zvučati čudno, ovu antistresnu tehniku poznavali su stari istočnjački narodi, a mnogi je i danas primenjuju.

Stavite palac u usta, kao što to čine bebe, stisnite usne da biste stvorili vakuum i snažno dunite nastojeći da nimalo vazduha ne prođe napolje.

Ova tehnika stvara pojačani pritisak u stomaku i grudnom košu, što usporava otkucaje srca, smanjuje osećaj stresa i smiruje vas.

Minut za preporod

Prema naučnim studijama, naš mozak tokom dana obradi između 40 i 60 hiljada misli, a većina njih se vrti oko brige zbog stvari koje su se dogodile, koje se događaju ili koje će se tek dogoditi. Negativne misli se najčešće ponavljaju i one nas najviše umaraju. Nismo skoncentrisani i zbog toga smo napeti i nezadovoljni.

Ova jednominutna tehnika disanja lako će vam razbistriti misli, a možete je primenjivati na bilo kom mestu.

1. Zatvorite oči i fokusirajte se na zvukove oko sebe. To može da bude bilo šta: zvuk klima-uređaja, automobila u saobraćaju, kucanja po tastaturi...

2. Udahnite duboko, pa izdahnite lagano kao kada želite da se skoncentrišete.
3. Udahnite duboko pet puta zaredom.

4. Tokom disanja osluškujte vazdušnu struju počev od samog ulaska u telo kroz nos, dok puni pluća, do izlaska prilikom izdisaja.Pokušajte da osetite da li je topao ili hladan.

5. Pomoću čula sluha koji prati zvukove mozak će odbaciti negativne misli koje su vas dovele do stresne situacije. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading