žena zaliva cveće
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako odsečete rez s jedne od postojećih biljaka i stavite ga u čašu napunjenu samo vodom sa malo đubriva, možete uzgajati nove i dugotrajne biljke bez ikakvih troškova. Osim toga, nikada nećete morati da čistite nered iz prevrnute saksije ili da brinete o ponovnom presađivanju. Izaberite jednu od ovih biljaka  jer ne zahtevaju specijalizovane sisteme - samo čašu, svetlo mesto i pravu vodu.

Đavolji bršljan

Jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, đavolji bršljan je odličan kandidat za rast u vodi. Koreni se brzo razvijaju i mogu da održavaju biljku veoma dugo. Takođe, ove biljke nisu izbirljive u pogledu uslova osvetljenja, dobro podnose umereno ili slabo svetlo. Jednostavno odrežite najmanje deset centimetara jednu od dužih, zdravijih lozica. Uklonite sve listove sa donje polovine reznice i stavite stabljiku u čašu napunjenu čistom, filtriranom vodom. Posadite nekoliko reznica u istu čašu za bujniji izgled. Nastavite da dolivate vodu kako biste je zadržali iznad linije korena. Kada korenje naraste oko pet centimetara, ubacite nekoliko kapi tečnog đubriva za sobne biljke. Nastavite da hranite svakih 4-6 nedelja, potpuno zamenjujući vodu kada to činite. Očistite staklo svakih nekoliko meseci ili kada primetite rast algi ili bakterija.

LEPOTICE BEZ ZEMLJE Tri sobne biljke koje možete gajiti samo u vodi

Foto: Shutterstock

 

Filodendron

Filodendron se takođe lako uzgaja u vodi. Sa sličnim navikama rasta i izuzetnom lakoćom nege, čak i novi baštovani bez ikakvog iskustva neće imati problema da uzgajaju ovu biljku u vodi. Filadendron voli vlažno okruženje i može da podnese širok spektar uslova osvetljenja bez ikakvih znakova borbe. Da bi se ukorenili u vodi, sledite iste korake kao kod bršljana. Izaberite lozicu sa velikim, zdravim listovima za bolju fotosintezu kako biste obezbedili brz rast. Ako uzimate reznice sa starije biljke, obrišite lišće pre sadnje da biste uklonili sakupljenu prašinu.

LEPOTICE BEZ ZEMLJE Tri sobne biljke koje možete gajiti samo u vodi

Foto: Shutterstock

 

Zeleni ljiljan

Ovaj lepi ljiljan je jedna od najlakših kućnih biljaka za razmnožavanje jer radi većinu posla umesto vas. Biljke proizvode rasade na dugim, kaskadnim stabljikama koje se jednostavno mogu odrezati i staviti u čašu vode da bi pustile korenje. Kada vaša biljka proizvede nekoliko sadnica koje su dovoljno velike i poželjno je da su počele da razvijaju korenje, odrežite im stabljiku pri dnu. Nemojte seći previše blizu osnove da ne biste oštetili korenov sistem. Stavite svaku bebicu u svoju teglu sa vodom. Kada korenje poraste oko pet centimetara, možete započeti hranjenje uravnoteženim tečnim đubrivom. Obavezno ga dobro razblažite da ne bi spalilo korenje. Stalno dolivajte vodu iznad baze, ali nikada ne ostavljajte lišće u vodi. Ako počne da prerasta teglu ili postane gužva, premestite ljiljan u veću teglu.

Koje još vrste mogu da se uzgajaju u vodi

Srećni bambus, zlatna puzavica, sobna puzavica, bršljan, singonijum, šarena kopriva, begonija, tamjanika, metvica, te batat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading