stopala
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stopala obavljaju ogroman posao za nas – stoje, šetaju, trče i nije ni čudo što se ponekad ozbiljno oznoje, a samim tim i usmrde. Za to su najčešće krive bakterije, jer su i najmodernije cipele fenomenalno, toplo, mračno i vlažno mesto, idealno za njihovo razmnožavanje. Pre nego što bacite još jedan par obuće, poslušajte savete Danijele Nikolić, magistra farmacije.

Obavezno sušenje

S obzirom na to da su gljivice i bakterije najčešći izazivači neprijatnog mirisa stopala, prvo na šta naša sagovornica apeluje jeste da se prilikom tuširanja obrati pažnja na higijenu stopala.

– Koristite antibakterijski sapun za pranje i nakon tuširanja mlakom vodom dobro isperite stopala i prostor između prstiju. Sledeći korak, koji se čini kao možda ne toliko bitan, ali je zaista ključan za sprečavanje mirisa, jeste temeljno brisanje i sušenje stopala sa posebnom pažnjom na prostor između prstiju. Postoje i kupke za stopala, one komercijalne, ali i u vidu apotekarskih preparata, koji mogu pomoći u kontroli razvoja bakterija i gljivica – objašnjava Danijela.

Ona je sa nama podelila i recept za kupku iz kuhinje.

– Pomešajte sirće i vodu u odnosu 1:2 i potopite stopala na dvadeset minuta, par puta nedeljno. To će doprineti vašoj borbi sa neprijatnim mirisom.

Higijena obuće

Kao što održavate higijenu kože, ne zaboravite da treba da se bavite i higijenom obuće, da menjate čarape i koristite sredstva namenjena neutralisanju neprijatnih mirisa.

– Kupujte udobnu obuću u kojoj stopala dišu, nosite čarape od prirodnih materijala i obavezno ih menjajte nakon svakog dužeg nošenja. Zapamtite, bakterije i gljivice vole mokre čarape, zato ukoliko vam se znoje noge ili se bavite nekim sportom, češće obuvajte čiste. Postoje i različiti praškasti proizvodi za cipele namenjeni kontroli mirisa. Ukoliko primetite da vam se učestalo znoje noge, pitajte farmaceuta za antiperspirant za negu stopala ili za dezodorantnu kremu. Ovi proizvodi mogu delimično iskontrolisati stepen znojenja ili trenutno maskirati miris znoja – navodi Danijela.

Napominje da se, ukoliko na stopalima primetite crvenilo kože, jak svrab, pukotine, plikove, pucanje ili perutanje kože, uz neprijatan miris, obavezno obratite lekaru za savet i dalje upute.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading