Naselite ptičice i pčelice u svojoj bašti i obezbedite sebi uživanje u zvucima prirode
Foto: Shutterstock

 Od svog otvorenog prostora možete stvoriti utočište za ptice, leptire i insekte oprašivače, bilo da imate urbanu oazu ili seosku baštu. Prelažemo vam sedam jednostavnih ideja za prizivanje ptičica u svoj dom.

Pazite čime hranite

Možda vam se čini lako i primamljivo hraniti pernate prijatelje ostacima sa stola, međutim oni najčešće ne sadrže proteine i masnoće koje su pticama potrebni u ishrani. Velika je zabluda misliti da ih treba hraniti hlebom. Naprotiv! Hleb ima malo nutritivnih sastojaka, a puni im stomake. Zato bolje koristite kikiriki, mešano semenje i semenke suncokreta.

Ne zaboravite kućice

Kućice za gnezda su idealan način da podstaknete porodice ptica da vaš vrt učine svojim domom. Možete da ih postavite u svako doba, ali je najbolje vreme za to ipak zima jer ptice onda imaju dovoljno vremena da se naviknu na nove kuće pre početka sezone razmnožavanja. Stavite ih na drveće ili zidove van dohvata ljudi i mačaka te izbegavajte strane koje su okrenute ka jugu.

Obezbedite dovoljno vode

Voda je jednako važna kao hrana većini vrtnih ptica, i to ne samo za piće već́ i za kupanje. Ako nemate bazen za ptice, razmislite o postavljanju plitkih posuda u koje ćete svakog dana sipati svežu vodu. Mali vrtni ribnjak bi bio idealan naravno, ali nije obavezno, bitno je da ima vode. Voda je takođe važna za sisare poput ježeva, dok je mleko veoma štetno i može prouzrokovati bolest, pa ga nemojte davati nikome u svom vrtu.

Naselite ptičice i pčelice u svojoj bašti i obezbedite sebi uživanje u zvucima prirode

Foto: Shutterstock

 

 

Ne secite bršljan

Ovo je omiljena biljka za mnoge ptice jer im pruža utočište i udobno mesto za gnezda, ali bršljan ljudi, nažalost, često seku. Nemojte ga uklanjati, ostavite ga i učinićete uslugu svojim pernatim komšijama, naročito što svi vole da se goste njegovim bobicama.

Prostor nije važan

Bez obzira da li imate prostrani baštenski vrt ili malu terasu u gradu, možete učiniti mnogo za privlačenje divljeg sveta prirode. Biljke poput lavande i mente, koje možete gajiti i u saksiji, pravi su magnet za pčelice i druge oprašivače. Takođe, možete uzgajati biljke penjačice kao što su orlovi nokti. Pustite ih da se penju po ogradama i zidovima, a one će obezbediti nektar i polen za insekte, ali i bobice za ptice.

Slobodno podivljajte

Napravite od svoje bašte čarobnu livadu punu divljeg cveća koja će biti savršena za dobrodošlicu pčelama, leptirima i drugim insektima. Divlje cveće je lako za održavanje a predivno izgleda, pa ga slobodno naselite u svoj vrt.

Posadite mini-voćnjak

Stabla jabuka i krušaka privlače stotine pčela kada cvetaju na proleće, a neki plodovi mogu se ostaviti za drozdove i druge životinje tokom jesenjih i zimskih meseci kad u prirodi nema dovoljno hrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading