STADO OD 120 KRAVA Dnevno pomuzu 120 litara mleka: Sedlarevići objasnili šta je sve potrebno za ovaj posao (FOTO)
Rina

Troškovi proizvodnje su povećani usled skoka stočne hrane, a otkupne cene mleka po litru ostale su iste. Računica je jako teška, pa stočari nerado uzimaju olovku i papir u ruke da se preračunaju. Ako je teško onom ko ima 20, možete samo da zapitate kako je Milanu Sedlareviću iz sela Dragačica koji u štali ima čak 120 krava.

- One pojedu i do 700 kilograma koncentrata dnevno koji je u odnosu na propšlu godinu poskupeo za 13 dinara, jasno vam je koliko novca treba samo za jedan dan. Pitanje je da li toliko mleka uopšte može da se proda i po kojoj ceni. Ona je već godinama ista i kreće se oko 38 dinara, plus sedam dinara premije. Sada kada je sve poksupelo mi na tu cenu nemamo nikakvu računicu - izjavio je Milan za RINU.

STADO OD 120 KRAVA Dnevno pomuzu 120 litara mleka: Sedlarevići objasnili šta je sve potrebno za ovaj posao (FOTO)

Rina

 

Ovaj dragačevski stočar dnevno otkupljivačima preda i do 1.500 litara mleka, pa bi najavljeno povećanje premije sa sedam na deset dinara bilo od velikog značaja, iako ne bi rešilo sve probleme stočara.

- Tri dinara zvuči malo, ali na veliku količinu to bude izuzetno korisno. Ove godine dodatni problem predstavlja suša zbog koje je prinos na žitnim poljima i livadama prepolovljen, pa krave ne mogu da se dohranjuju na ispaši. Hrana mora da se dokupljuje, a preskupa je - kaže Milan.

Stočari kažu da ono što se zaradi na mleku, potroši se na prehranu stoke, a kako kažu, poskupeli su nafta i repromaterijal. Posla u štali i oko štale uvek ima, tako da Milanov radni dan traje i po 12 sati dnevno.

- Čitava porodica, nas 13 članova po ceo dan je angažovano na imanju. Ne plaćamo radnike, sve što zradimo je sa naših deset prstiju. Odlučili smo se za mlečno govedarstvo i nemamo nameru da odustajemo, time se moja porodica i ja bavimo decenijama. Koristimo državne subvencije koje su od velike koristi, bez toga ne znam da li uspeli da formiramo ovako veliko stado - rekao je Milan.

Prema rečima ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića, za to što cena mleka nije menjana postoji mnogo faktora, ali kako je naveo, do njenog rasta mora doći jer u suprotnom bi neki od proizvođača odustali od proizvodnje. U Vladi Srbije počeće postupak povećanja premije za mleko sa sedam na 10 dinara, odnosiće se na treći i četvrti kvartal ove godine, a realizacija bi trebalo da počne u septembru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading