Karadžić osuđen na smrt!
Foto: EPA/EPA/ PETER DEJONG

Predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je  prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji.

Ovim potezom, prema stavu člana Karadžićevog pravnog tima Piteru Robinsonu, Karadžić je osuđen na "kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji".

Goran Petronijević: Karadžić ide u logor

Takođe jedan od članova Karadžćevog pravnog tima advokat Goran Petronijević u izjavi za Tanjug podseća da je upravo specijalna jedinca Velike Britanije učestovala u potrazi za Karadžićem i u njegovom hapšenju 2008. godine, ali prethodno i bombardovanju Republike Srpske 1994. i 1995. godine, čime se otvoreno stavila na nepijateljsku stranu.

- Prema tome, Karadžić sada zapravo ide u zarobljeništo, u logor, a ne na izdržavanje kazne - smatra advokat.

Podseća da je upravo jedna od tačaka po kojoj je Karadžić osuđen - uzimanje talaca, vojnika iz mirovne misije, koja je to prestala da budu nakon NATO bombardovana RS, a među kojima je najviše bilo britanskih vojnika.

U britanskim zatvorima, prema rečima Petronijevića, osuđeni Srbi su u više navrata bili napadani od strane muslimanskih ekstremista, poput Radoslava Krsića, koji je jednom pretučen šipkom, a drugi put je pokušano njegovo ubistvo žiletom.

Upravo zbog toga prilikom izjašnjanja o zemlji gde bi služio kaznu, odbrana je, kako kaže Petronijević, jedino tražila da to bude u zemlji u kojoj će njegova bezbenost biti na nivou, da se ne bi dešavalo ono što se dogodilo Krstiću ili Biljani Plavšić, koja je takođe napadnuta u zatvoru u Švedskoj od strane muslimanskih ekstremista, ali je predsednik Mehanizma uradio upravo suprotno.

- Oni su kao Srbi tamo satanizovani, i boravak Karadžića u zatvoru u Velikoj Britaniji je jako rizičan, čak prvi korak ka ubistvu - smatra Petronijević.

Karadžić "trofej" i poklon ekstremistima za Ramazan

Petronijević takođe podseća da je 17. decembra 2015. doneta Rezolucija Ujedinjenih nacija koja sadrži poglavlje pod nazivom "standardi i minimalni uslovi za tretman zatvorenih lica", poznatije kao ''Mendelina rezolucija".

Prema toj Mendelinoj rezoluciji mora da se obezbedi da zatvorenik kaznu izdržava koliko je moguće bliže svom mestu prebivališta, naveo je advokat i ukazao da je svi poštuju izuzev Haškog tribunala, sada Mehanizma.

Petronijević je primetio i da je britanski ministar spoljnih poslova vest da će Karadžić služiti kaznu u Velikoj Britaniji objavio na Tviteru, a već u sledećem tvitu je čestitao muslimanima praznik Ramazan.

Ovo, u razgovoru za Alo, primećuje i advokat Dimitrije Ilić. On ističe da je glavni argument u prilog odbrane to što se već dogodio pokušaj klanja generala Krstića.

- Iluzorno je očekvati od Mehanizma u Hagu bilo kakvu korektnost, pravičnost ili racionalnost. Oni rade po nekom svom sistemu i ja mislim da je njima Radovan Karadžić "trofej" - kaže Ilić. 

Toma Fila za Alo: Ima samo jednu šansu da preživi

Čuveni advokat Toma Fila smatra da je opravdana zabrinutost odbrane i porodice Radovana Karadžića.

- Apsolutno je opravdana zabrinutost odbrane dr Karadžića. To nije stvar slobodne ocene, već postoji činjenica da su muslimani u zatvoru u Velikoj Britaniji pokušali da zakolju generala Radislava Krstića. Sreća je što nisu imali pravi nož i pravi žilet. Da su to imali, pričali bismo o generalu Krstiću u prošlom vremenu - rekao je Fila za Alo.

On je upozorio da u Velikoj Britaniji postoji veliki broj muslimana u zatvorima, te da se radi o okorelim kriminalcija, tj. teroristima, ubicama, narko-dilerima...

- Jedina šansa da on preživi je da ga drže zatvorenog u samici i da tamo poludi posle godinu dana. To je protiv svih međunarodnih konvencija, pravnih pravila i pravnih principa. On mora imati obezbeđeno sve ono što je već imao obezbeđeno u Hagu. Bolje bi bilo da su ga poslali u skandinavske zemlje, kako bi izdržao kaznu do kraja života - kaže advokat. 

Karadžića vratiti u Srbiju

Fila smatra da je najlogičnije da dr Karadžić kaznu služi u Srbiji, ali ističe da njegovo iskustvo sa Haškim tribunalom pokazuje da oni bez ikakvog pravnog i bilo kakvog drugog obrazloženja odbijaju da Srbiji isporuče osuđenike.

- Mi smo tražili da npr. Srbi služe kaznu u Crnoj Gori, Makedoniji ili Grčkoj. Tako bi bilo lakše i porodici da posećuje osuđenika. Hag to odbija, a to je nečovečno i osvetnički - objašnjava Fila.

Naš drugi sagovornik, advokat Ilić slaže se da bi bilo najpravičnije da Radovan Karadžić kaznu izdržava u Srbiji, a ističe i da je prvi predsednik RS unapred osuđen.

- Karadžića su osudili bez obzira na pravičnost. On tamo nije imao šanse, iako je kolega Goran Petronijević rušio sve moguće. Prava, pravičnosti i opravdanosti nema u Haškom tribunalu, s obzirom na to da se radi o ad hoc političkoj instituciji - rekao je Ilić.

Zatvor u Velikoj Britaniji

Prema zvaničnim podacima, od marta 2019. godine do marta 2020. godine u Engleskoj i Velsu je zabeležen čak 31,568 napad u zatvoru, a od toga 3,681 su klasifikovali kao ozbiljan napad.

Treba imati u vidu da se radi o statistici, te nije nemoguće da su brojevi čak i ublaženi. 

Osuđen na doživotnu

Karadžić je u pritvoru u Hagu od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. godine.

Pravosnažno je osuđen 20. marta 2019. godine na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tom odlukom preinačena je u pogledu odluke o kazni prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina zatvora.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
RBiH

15.05.2021 11:34

Krvnik jadovan ce konacno osjetiti noz pravde. Zelimo ti dug zivot, tesku bolest i stalni strah, kasapine nevinih ljudi BiH.

Beba

15.05.2021 15:29

Uzasnuta sam sta rade tom coveku?! On to nicim nije zasluzio. Zasto drzave ne reaguju? RS, Srbija, Rusija..

Kodzak

15.05.2021 20:06

Zasto SRBIJA NE ZASTITI SVOJE LJUDE??? Ovaj covek je neduzan.A ti gore sto kunes za svoje kuni tamo svoje mudzahedine koji su silovali i ubijali Srbe.Mrs!!! Zamo za svoju guzicu znate bagro jedna!!!

Kostadin

16.05.2021 08:11

Pesnik i kockar je pokrao banku. A krađa oko 50.000.000 KM je najveći zločin u kapitalizmu.