Radovan Karadžić
Foto: Alo/Foto: Profimedia

Ivanišević, koji je i član tima za odbranu Radovana Karadžića, navodi da su Karadžiću ukinuta normalna, građanska prava.

– On zaista živi u uslovima srednjeg veka. Čuo sam sa njim dok su dozvoljavali, a već se dugo vremena ne čujem. Tamo se rano smrkava, on piše, čita, a sijalica od 40 vati. Tražio je od 60 vati i dva meseca čekao da mu daju sijalicu da može da čita – rekao je Ivanišević.

On je naveo da je Karadžić imao jedno vrijeme pravo da se javlja članovima porodice i prijateljima, ali da su mu zabranili sve kontakte kada su “Večernje novosti” objavile jedan njegov tekst.

– Zabranjeni su mu svi kontakti, sad jedino sme sa porodicom i isključivo na engleskom jeziku. Ne sme na srpskom. To je prosto neshvatljiva surovost. Doživotna robija se prema UN izdržava u zemlji najbližoj njegovoj susednoj zemlji, a njega su poslali na neka engleska ostrva. On treba da bude u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji ili Italiji – rekao je Ivanišević.

Haški tribunal podigao je 1995. godine optužnicu za ratne zločine protiv Radovana Karadžića kao i načelnika generalštaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Vlasti Srbije su Karadžića prema prvim zvaničnim informacijama, uhapsile u gradskom autobusu na relaciji između Novog Beograda i sela Batajnice 21. jula 2008. godine oko 21.00 čas, pri čemu je njegov advokat Svetozar Vujačić tvrdio da se hapšenje odigralo tri dana ranije, prenosi Srna.

Odluku o njegovom izručenju potpisala je tadašnji ministar pravde Srbije Snežana Malović, nakon čega je Karadžić 30. jula 2008. godine u ranim jutarnjim časovima prebačen u Holandiju i izručen Haškom tribunalu.

Prvostepenom presudom, Haški tribunal osudio je Karadžića marta 2016. godine na 40 godina zatvora, da bi tri godine kasnije, marta 2019. godine, žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale kaznu preinačio u doživotnu. Karadžić je osuđen za genocid, zločine protiv čovečnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading