Karadžići tužili Ameriku
Foto: EPA/EPA/ PETER DEJONG

Navodi se da su Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i ćerka Sonja u tužbi saveznom sudu u Vašingtonu izjavili da Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija, koji upravlja sankcijama SAD, neopravdano odugovlači s donošenjem odluke da im ukine sankcije. Njih je američka vlada sankcionisala 2003. nakon što su bili osumnjičeni da su pomagali Karadžiću dok je bio suočen s optužnicom Haškog tribunala za zločine počinjene tokom poslednjeg rata u BiH.

Radovan Karadžić je uhapšen 2008. i u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor, a njegova porodica zahtev Ministarstvu finansija za skidanje s liste sankcionisanih osoba prvi put je podnela 2020.

U tužbi, između ostalog, navode da ih je stavljanje na listu sankcionisanih koštalo mogućnosti zapošljavanja, onemogućilo im je otvaranje bankovnih računa i da su nepravedno stigmatizovani.

Uprkos trogodišnjim razgovorima između OFAC-a i advokata porodice, odluka ni za jedan od tri zahteva nije doneta.

- Nije pošteno da neko mora toliko dugo da čeka na odluku - izjavio je porodični advokat Piter Robinson, a prenosi hrvatska agencija.

U tužbi se traži od suda da naloži OFAC-u da odluči o njihovim zahtevima u roku od 30 dana, a zahteva se i podmirivanje sudskih troškova.

Koja su prava ugrožena Karadžićima

1. Nemogućnost zapošljavanja

2. Nemogućnost otvaranja bankovnih računa

3. Stigmatizacija u društvu

 

Lukin zahtev već odbijen

I Luka Karadžić, Radovanov brat, podneo je pre dve godine zahtev da bude skinut s liste sankcionisanih. Tada je, međutim, okružni sud u Kolumbiji u SAD odbio njegov zahtev. On je pod sankcijama od 2003.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading