RADOVAN IMA SAMO JEDNU MRAČNU ŠANSU DA OSTANE ŽIV Hag uveo novu kaznu - Klanje Srba u engleskim zatvorima!
Foto: EPA/EPA/ PETER DEJONG

Čuveni advokat Toma Fila smatra da je opravdana zabrinutost odbrane i porodice Radovana Karadžića.

- Apsolutno je opravdana zabrinutost odbrane dr Karadžića. To nije stvar slobodne ocene, već postoji činjenica da su muslimani u zatvoru u Velikoj Britaniji pokušali da zakolju generala (Radislav) Krstića. Sreća je što nisu imali pravi nož i pravi žilet. Da su to imali, pričali bismo o generalu Krstiću u prošlom vremenu - rekao je Fila.

RADOVAN IMA SAMO JEDNU MRAČNU ŠANSU DA OSTANE ŽIV Hag uveo novu kaznu - Klanje Srba u engleskim zatvorima!

Foto: Printskrin Hepi TV

 

 

On je upozorio da u Velikoj Britaniji postoji veliki broj muslimana u zatvorima, te da se radi o okorelim kriminalcija, tj. teroristima, ubicama, narko-dilerima...

- Jedina šansa da on preživi je da ga drže zatvorenog u samici i da tamo poludi posle godinu dana. To je protiv svih međunarodnih konvencija, pravnih pravila i pravnih principa. On mora imati obezbeđeno sve ono što je već imao obezbeđeno u Hagu. Bolje bi bilo da su ga poslali u skandinavske zemlje, kako bi izdržao kaznu do kraja života - kaže advokat. 

Krvavi zatvori

Prema zvaničnim podacima, od marta 2019. godine do marta 2020. godine u Engleskoj i Velsu je zabeležen čak 31,568 napad u zatvoru, a od toga 3,681 su klasifikovali kao ozbiljan napad. Treba imati u vidu da se radi o statistici, te nije nemoguće da su brojevi i ublaženi. 

 

Fila smatra da je najlogičnije da dr Karadžić kaznu služi u Srbiji, ali ističe da njegovo iskustvo sa Haškim tribunalom pokazuje da oni bez ikakvog pravnog i bilo kakvog drugog obrazloženja odbijaju da Srbiji isporuče osuđenike.

- Mi smo tražili da npr. Srbi služe kaznu u Crnoj Gori, Makedoniji ili Grčkoj. Tako bi bilo lakše i porodici da posećuje osuđenika. Hag to odbija, a to je nečovečno i osvetnički - objašnjava Fila.

RADOVAN IMA SAMO JEDNU MRAČNU ŠANSU DA OSTANE ŽIV Hag uveo novu kaznu - Klanje Srba u engleskim zatvorima!

Foto: AP

 

 

Advokat je tako ukazao na krupan problem ovakve odluke. Sankcija je o ovom slučaju penalnog karaktera. Apsolutna teorija kazne, kao krivične sankcije u kojoj je kazna sama sebi cilj, odavno je napuštena u krivičnopravnoj teoriji i praksi civilizovanih država. Mehanizam u Hagu ovakvim postupkom ponovo dokazuje da je daleko od bilo kakvih civilizacijskih i moralnih normi ponašanja. 

Uznemirujuća je i činjenica da su upravo najtvrđi zagovornici EU, najtiši kada je u pitanju ovakvo silovanje krivičnog prava od strane ad hoc suda u Hagu. Nameće se jasan zaključak da zalaganje za EU ne znači i zalaganje za evropske vrednosti, čak naprotiv.  

Prof. dr Vojislav Šešelj, kao dokazano najveći stručnjak za međunarodno krivično pravo, izjavio je juče u jutarnjem programu Studija B, da očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Saveta bezbednosti govoriti o problemima Srba koji su osuđeni pred tzv. Haškim tribunalom, a što je i sam Vučić na određeni način najavio. 

Šešelj ističe da je zabrinut zbog toga što ima iskustva sa samicom u Zenici, te da je njegovo zdravlje u samici bilo ozbiljno ugroženo.

Da je zabrinutost odbrane dr Karadžića opravdana potvrđuje i advokat Dimitrije Ilić. On ističe da je glavni argument u prilog odbrane to što se već dogodio pokušaj klanja generala Krstića.

- Iluzorno je očekvati od Mehanizma u Hagu bilo kakvu korektnost, pravičnost ili racionalnost. Oni rade po nekom svom sistemu i ja mislim da je njima Radovan Karadžić "trofej" - kaže Ilić. 

Advokat Ilić takođe ističe da bi bilo najpravičnije da Radovan Karadžić kaznu izdržava u Srbiji, a ističe i da je prvi predsednik RS unapred osuđen.

- Karadžića su osudili bez obzira na pravičnost. On tamo nije imao šanse, iako je kolega Goran Petronijević rušio sve moguće. Prava, pravičnosti i opravdanosti nema u Haškom tribunalu, s obzirom na to da se radi o ad hoc političkoj instituciji - rekao je Ilić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading