"ŽELE DA SRBIMA ZAMAŽU OČI" Šešelj objasnio zašto u optužnicama zločincima tzv. OVK nema navoda o "žutoj kući"
Foto: Printscreen/Printscreen

"Sud sa sedištem u Hagu ima političku funkciju i ona je da Srbima bar na trenutak zamažu oči", rekao je Šešelj za Tanjug.

Dodao je da svetskim silama nije bitna sudbina optuženih, jer je njima cilj da učvrste nezavisnost tzv. Kosova, a da se Srbi ne bune previše protiv toga. 

"Međunarodni sud nije legalan, formiran je odlukom skupštine tzv. Kosova. Jedini sud koji može da sudi ratnim zločincima sa KiM je sud u Srbiji i moglo bi im se suditi po krivičnom zakoniku Savezne Republike Jugoslavije", objasnio je Šešelj.

Rekao je da je i Haški tribunal nenadležni organ, koji je formirao Savet bezbednosti Ujedninjenih nacija na osnovu povelje sedam, koja govori o uspostavljanju i očuvanju mira.

"To pokazuje da svetskim silama nije cilj postizanje pravde, nego očuvanje mira po svaku cenu", rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, prvi potez političke prirode je negiranje postojanja "žute kuće", pored izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i velike afere koja se desila u Haškom tribunalu kad se saznalo da su uništeni svi artefakti nađeni u "žutoj kući".

Šešelj kaže da je razlog zašto u optužnicama nema navoda o "žutoj kući", to što su dobili politički nalog da to isključe.

"Mi možemo nagađati kakav će biti ishod ovog suđenja. Postoji prvi stepen gde mogu dobiti visoke kazne, a da u drugom stepenu budu oslobođen, zavisno od političkih potreba Amerikanaca, Engleza i drugih faktora koji rukovode radom ovog suda", naveo je on.

Šešelj je zaključio da je suđenje koje se trenutno održava u Hagu "politička parada" koja će se završiti onako kako velikim svetskim silama bude odgovaralo. 

"Ako im odgovara da sve strpaju u zatvor, oni će to uraditi. Mi ne znamo koji su politički interesi da se ova suđenja održavaju. Ne može na ovakvom suđenju da pobedi pravda i kakav god bio ishod suđenja, to nije pravda, to je vrsta političke manipulacije", zaključuje Šešelj.

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu počelo je suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju (53), Kadriju Veseljiju (54), Redžepu Seljimiju (50) i Jakupu Krasnićiju (70).

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i Metohiji, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading