KARDIOLOG
Foto: Printscreen/Printscreen

Najteže bolesti ne zaobilaze ni najmlađe, i neretko, deca se rađaju sa srčanim problemima, ili od nekih kardiovaskularnih bolesti obolevaju tokom detinjstva, piše RTS. 

Sala za kateterizaciju je ne samo najsavremenija za Srbiju i region nego i za Evropu.

"Ne znam, koliko, stotina intervencija je u mojim rukama, trema postoji",  kaže Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog.

Navodi da prvu intervencije u novoj sali danas ima sedmogodišnji dečak, a zatim i šestomesečna beba. I sutra je na programu dvoje dece.

KARDIOLOG

Printscreen

 

Posebno ističe da je prednost ove sale što ona može da leči, a to znači, ne samo dijagnostika, nego u najvećem broju lečenje dece sa urođenim srčanim manama. Reč je o kompleksnim interventnim kardiološkim procedura koje je moguće obaviti u ovakvoj kateterizacijskoj sali.

Podseća da je pre 40 godina ovde instalirana prva kateterizaciona sala, urađena prva intervencija, sa profesorima Vladislavom Nedeljković, Rudolfom Papićem.

"Pa evo, sve do sada, jedna ovakve impozantna sala koja će omogućiti intervenciju kod najkomplikovanijih bolesnika sa urođenim srčanim manama. To su sve uigrani profesionalci, zna se ko šta radi. Nekada je neophodno reagovati veoma brzo, nekada se dese neke kritične situacije sa poremećajem srčanog ritma, sa nekim produženim krvarenjima. Tu su naši anesteziolozi koji drže dete u kontrolisanim uslovima.Tu su rendgen tehničari, naše medicinske sestre koje znaju svoj posao", ističe načelnik kardiološke i pedijatrijske klinike.

Naglašava da na taj način ostvaruju najveću moguću bezbednost za decu kojima se rade ovakve složene kardiološke procedure. 

Ukazuje i da je sve manji broj dece kojima je neophodna intervencionalna kardiološka procedura a da se tehnike intervencione kardiološke kateterizacije usavršavaju i rastu. 

"Znači, ovo pruža bolji komfor za decu, brži oporavak, manji stres u svakom slučaju", precizirao je dečji kardiolog.

Vukomanović procenjuje da će u novoj sali ove godine biti obavljeno oko 150 procedura, od kojih će najviše biti intervencionalnih kardioloških, dok će neke biti i dijagnostičke. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading