ZEMLJOTRES POGODIO BOR Srbija na udaru novih potresa
Printscreen

U pitanju je slabiji potres koji se desio u okolini Bora, a bio je jačine 1,7 stepeni Rihterove skale.

Ovo je deveti zemljotres u našoj zemlji u poslednjih osam dana.

Zemljotresi širom Srbije

Podsećanja radi, u četvrtak su registrovana dva zemljotresa. Naime, ranije u toku četvrtak zabeležen je potres u okolini Kragujevca, što je bio treći zemljotres u poslednja tri dana. Nekoliko sati posle toga, seizmolozi su zabeležili zemljotres jačine 2,3 stepena Rihterove skale na području Blaževo.

Takođe, u subotu je registrovan potres u Mladenovcu, a zatim u utorak uveče je došlo do podrhtavanja tla i u okolini Kragujevca.

Samo nekoliko sati zatim, u sredu ujutru zabeležen je još jedan potres, takođe u području tog grada.

Međutim, tlo se nije smirilo, te je u sredu oko devet sati ujutru zabeležen potres u Topoli.

Srećom, nije bilo povređenih u seriji zemljotresa, odnosno nije prijavljena nikakva materijalna šteta.

Biće još zemljotresa

Seizmolozi su ranije najavili da je moguća pojava još potresa.

Dr Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta objasnila je za TV Prva zašto dolazi do potresa u našoj zemlji i koje područje je najugroženije.

"Najveći broj zemljotresa se dešava zbog pojave kada se Jadranska ploča sudara sa Dinaridima i to izaziva veliku količinu tektonske energije. Zbog toga su zemljotresi u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj najjači. Ta energija se pomera ka unutrašnjosti kontinenta, te smo imali zemljotrese u Petrinji, Banjaluci", objasnila je dr Mladenović.

"Najkritičnija tačka je Kopaonik jer je pre 40 godina tamo najjači zemljotres bio zabeležen – 5,9 stepeni. Područje Šumadije je takođe seizmološki aktivno... Očekujemo smirivanje tla, odnosno slabiji zemljotresi... Videćemo šta će dalje biti", dodala je ona.

 

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading