Gradonačelnik Bakić otvorio Dečji festival muzike i pokreta „Palićke notice“
Strahinja Babović

Festival „Pаlićke notice“, koji podržavaju subotička lokalna samouprava i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise i nacionalne manjine, kao vid podrške razvoju inkluzivne svesti, otvorio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

„Subotica nije samo naša kapija u Evropu, nego je upravo mesto gde se različitost prepoznaje i poštuje, jer sa različitošću živimo“, rekao je gradonačelnik Bakić, naglašavajući da smo baš takvi, različiti, veoma važni jedni drugima i da baš takvi značimo jedni drugima.

 

„Ideju da Osnovna i srednja škola ’Žarko Zrenjanin’ krene u realizaciju jednog ovakvog festivala, prihvatili smo sa velikim zadovoljstvom, kao vid podrške razvoju inkluzivne svesti, ali i kao nastavak svega onoga što inače u oblasti inkluzivnog obrazovanja podržavamo kroz mere u okviru budžeta Grada. Sa posebnim zadovoljstvom ću istaći da se u oblast socijalne zaštite izdvaja dvostruko više sredstava nego ranije, i da smo jedan od vodećih gradova u zemlji po izdvajanjima u ovoj oblasti“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica, podsetio je, vodi odgovornu socijalnu politiku, posebno u ovom segmentu.

„Za uslugu ličnih pratilaca i personalnih asistenata ove godine je izdvojeno 43,6 miliona dinara, i ovo je jedna od najznačajnijih usluga koju smo uspeli da uredimo i na taj način pružimo pomoć i deci i odraslima kojima je to potrebno. Na tom putu koji je sve samo ne lak, u Gradu ćete uvek imati pravog saputnika i partnera“, istakao je Bakić.

Dodao je da Grad Subotica sa mnogo pažnje posmatra uspešno sprovođenje inkluzije u obrazovanju jer, kako je naveo, „želimo da nam deca imaju život i van svojih kuća, da se socijalizuju, da se druže i rastu sa drugom decom“.

Svako društvo prepoznaje se po tome koliko je humano i orijentisano prema ranjivim socijalnim grupama kojima je potrebna dodatna pomoć. Svesni činjenice koliko znači pomoć deci sa smetnjama u razvoju, i da je olakšanje njihovih tegoba od suštinskog značaja pre svega za njih, ali i za sve nas, negujemo inkluzivno radno okruženje u kome se prema svim ljudima postupa na isti način. Još jednom vas pozivam da uživate u našem gradu, i da uživate u ovom trenutku u kome smo svi kao jedan, različiti a isti“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

U takmičarskom delu programa nastupili su horovi, pevačke grupe, solo pevači i orkestri iz pet subotičkih osnovnih škola („Majšanski put“, „Petefi Šandor“ iz Hajdukova, „Miroslav Antić“ sa Palića, „Matija Gubec“ iz Tavankuta i Muzička škola) i tri specijalne škole – Školskog centra sa domom učenika „Dositej Obradović“, Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“ (obe iz Subotice) i Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika iz Novog Sada. Učestvovali su i Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, Dečji tamburaški orkestar i Hor „Iskončići“ (svi iz Subotice), i Udruženje za afirmaciju dečjeg stvaralaštva „Svitac“ iz Beograda. U revijalnom delu programa predstavile su se dve baletske škole iz Subotice, „Raičević“ i „Olena“.

Prema odluci sedmočlanog žirija pobednik prvog Dečjeg festivala muzike i pokreta „Palićke notice“ – koji bi trebalo da postene tradicionalan – je Luka Momirov, iz Doma „Kolevka“. Za osvojeno prvo mesto i numeru koju je izveo na tarabuci, nagrađen je vožnjom brodićem po Palićkom jezeru.

Drugo mesto pripalo je Horu „Iskončići“ i Školskom centru sa domom učenika „Dositej Obradović“, dok su treće zauzeli Osnovna škola „Matija Gubec“ iz Tavankuta i OISŠ „Žarko Zrenjanin“.

Nakon završetka programa i proglašenja pobednika, učesnici Festivala kolektivno su posetiti Zoološki vrt na Paliću.

Komentari (0)

Loading