UKRAJINSKA KRIZA NOKAUTIRALA EU Kosovo će biti deo paketa budućeg sporazuma Rusije i SAD
Shutterstock

 

Velike potrese po pitanju Kosova ne očekuje ni Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, ali ne isključuje mogućnost izmene stavova kod pojedinih država članica EU i NATO.

Proroković smatra da će se produžiti status kvo po pitanju Kosova.

"Ostaće status kvo. Ko nije priznao Kosovo neće ga priznati ni sada, a videćemo kako će da se odvijaju stvari sa otpriznavanjem“, kaže Proroković. 

On ocenjuje da je Rusima sada otvoren prostor da one zemlje koje su priznale Kosovo pitaju zbog čega sada ne priznaju Donjeck i Lugansk.

"Nekim državama koje su priznale Kosovo sada je lakše da ga otpriznaju nego da budu pod pritiskom Rusije da priznaju DNR i LNR“, smatra Proroković.

UKRAJINSKA KRIZA NOKAUTIRALA EU Kosovo će biti deo paketa budućeg sporazuma Rusije i SAD

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

On ocenjuje da su pregovori između Beograda i Prištine, kojima posreduje Evropska unija, sada mrtvi, a ovo što se dešava između Rusije i Ukrajine, signal je da će se stvari u Evropi rešavati strateškim dogovorom Vašingtona i Moskve.

"EU je u ovom trenutku nokautirana i neće se aktivno baviti Kosovom do daljeg. Oni ne mogu Prištini da nametnu stav, a hoće da se bave ukrajinskom krizom. Zato će se čekati da Rusija i SAD sednu za sto gde će kosovsko pitanje biti deo šireg paketa, odnosno postizanja Sporazuma o strateškoj stabilnosti i dogovora o interesnim sferama - gde je čija i ko gde ima koliko uticaja. Moraju da se definišu principi i pravila prema kojima će se utvrđivati granice i razmatrati svi zamrznuti konflikti“, navodi Proroković.

Prema njegovoj proceni, međutim, do sporazuma o strateškoj stabilnosti neće doći skoro i moguće je da će on sačekati vreme Bajdenovog naslednika u Beloj kući. U međuvremenu, kaže, za EU će biti veliki psihološki problem da dignu ruke od dijaloga Beograda i Prištine i oni će nastaviti da simuliraju pregovore, a što će, ocenjuje, biti maltretiranje pregovarača. Zato ne treba isključiti mogućnost da dođe do nekih manje bitnih dogovora.

"Ali, do suštinskog dela zbog kojeg su oni organizovali te pregovore - da Srbija prizna Kosovo, neće doći“, smatra Proroković.

Rusko priznanje

Govoreći o refleksijama ruskog priznanja Donjecka i Luganska, Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost, kaže za Kosovo onlajn da on može da utiče na druge zemlje u onoj meri koliko je jako albansko lobiranje, naravno, uz podršku SAD, i ukoliko su spremni da se sada time bave.

"Nove okolnosti mogu da utiču na zemlje koje su bile kolebljive ili su naginjale ka priznanju Kosova, ali je taj broj država veoma mali. Većina njih po tom pitanju se opredelila i većina je onih koje ne priznaju Kosovo. Zbog toga ne očekujem velike potrese na svetskim meridijanima, ali je moguće da dođe do nekih izmena u stavovima kod država članica EU i NATO koje nisu priznale Kosovo, s tim što tu isključujem Kipar. Po pitanju Grčke moramo biti oprezni“, napominje Karanović.

On kaže da pojedni albanski političari najavljuju da bi priznanja Kosova od strane Španije i Grčke mogla da dođu za 30 dana, a njegovo mišljenje je da ako je Grčka odlučila da ide tim putem, da ona može da iskoristi ovu krizu da opravda takav potez.

"Istini za volju, Grčka se na tom putu puzajućeg priznanja, korak po korak, nalazi već pola decenije i to ne zavisi od pozicije Rusije prema Lugansku i Donjecku. Ima visokih grčkih funkcionera koji hoće da se reše pogranična pitanja koja ta zemja ima i koji smatraju da bi se priznanjem Kosova Grčkoj otvorile perspektive u odnosima sa Zapadom, iako znaju da iza toga nikada ne bi stao grčki narod i da je to nepopularna mera, a naravno plaše se i da bi ona ugrozila odnose sa Srbijom“, kaže Karanović.

On ističe da je potez ruskog predsednika Vladimira Putina posledica nepoštovanja sporazuma, baš kao što prištinske institucije nisu sprovele ono što je dogovoreno u dijalogu sa Beogradom 2013. i 2015. godine.

"Vidimo do čega dovodi nepoštovanje sporazuma. Ukrajina nikada nije htela da implementira sporazum iz Minska i ovo stanje je posledica toga, mada je Putin ishitreno istupio i dao opravdanje Bajdenovoj histeriji i tvrdnjama da će se nešto dogoditi što će da ugrozi svetski mir“, zaključuje Karanović.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ja

22.02.2022 17:07

Zasto se traze priznanja kosovo kad je kosovo srbija kosovo je srbija ja neznam zasto to rade !!!

Robin Hud

22.02.2022 17:42

PRIZNANJE CEGA,KOJE REPUBLIKR..KOSOVO JE SRBIJA I OSTACE SRBIJA,,KO MOZE DA NAM KAZE STA JE CIJE,KAD ONI SAMI NEZNAJU ,KO SU. I ODAKLE SU,PRIMIS GOSTE U KUCU I ONI POSLE MESEC DANA BORAVKA U..T V O J O J ..KUCU KAZU E SAD JE OVO..N A S A ..KUCA..LUDILO I BEZOBRAZLUK.