Branislav Borenović
Foto: Privatna arhiva/Ustupljena fotografija

"Poštovani predsjedavajući, poštovane kolege, danas ću vam prvo postaviti jedno pitanje, da dobro razmislite: kakvu bi odluku donijeli da jedan dio vaše suverene države jednostrano odluči da proglasi nezavisnost, mimo vaše volje i saglasnosti, i da danas odlučujete o članstvu u Savjetu Evrope takvog jednog otcjepljenog dijela vaše zemlje? Zamislite samo."

Rekao je ovo predsednik PDP i poslanik u PD PS BiH Branislav Borenović, tokom današnje diskusije o Izveštaju o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope o kojem se odlučuje na prolećnjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, prenosi Aloonline.ba.

Istakao je da sa žaljenjem mora konstatovati da stavljanjem na dnevni red prijema tzv. Kosova u Savet Evrope, prisustvujemo jednom drastičnom primeru urušavanju međunarodnog prava.

- Ovdje, u srcu Evrope, kolijevci demokratije, prisustvujemo strašnom udaru na bazične demokratske principe. Ovim postupkom gazite suverenitet i teritorijalni integritet zemlje članice Savjeta Evrope i zemlje članice Ujedinjenih nacija, Srbije. Ovo je svjetski rekord u kršenju demokratskih principa i međunarodnog prava, jer hoćete ekspresno, za samo godinu dana da omogućite članstvo u ovom tijelu teritoriji Kosova i Metohije, unilateralno otcijepljenoj od suverene zemlje Srbije - rekao je Borenović podsećajući da teritorija tzv. Kosova nije priznata kao nezavisna država od više od polovine sveta i nije i ne može biti članica Ujedinjenih nacija kao samostalna zemlja.

Podsetio je da prištinske vlasti u svom jednostranom delovanju ne postupaju po preuzetim međunarodnim obavezama i krše međunarodne sporazume.

- Znamo da Priština apsolutno ništa nije uradila da ispuni ključni uslov iz Briselskog sporazuma, odnosno ništa po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština - poručio je Borenović.

Istakao je da se sve ovo čini u teškom trenutku, kada se mukom i pregovorima pokušavaju normalizovati odnosi između Beograda i Prištine.

- Gospodo, pravite nevjerovatan presedan, istorijski štetan presedan i urušavate instituciju Savjeta Evrope. Pitam vas, da li ovim presedanom kreirate novo pravilo, šaljete li danas poruku Kataloniji, Škotskoj, sjevernoj Italiji, Južnom Tirolu, Flamaniji, Sjevernom Kipru, mnogim djelovima Ukrajine…? Šaljete li poruku mojoj Republici Srpskoj i poruka BiH? Moguće je jednostrano proglasiti nezavisnost i biti primljen u Savjet Evrope? Od ishoda današnjeg glasanja ćemo znati, a vrijeme će pokazati kakve posljedice će biti - poručio je.

Naveo je da će on biti protiv predloga i ponovio da je bez saglasnosti Srbije besmisleno, nerazumno, neprimereno i apsurdno donositi ovakve neverovatne odluke.

- Ovo je paradoks i sramota. Jedini način da spasite čast i obraz ove institucije je da odbacimo ovaj prijedlog ili da ključni preduslov za bilo kakavo razmatranje bude implementacija dogovorenih sporazuma, tj. formiranje Zajednice srpskih opština - poručio je Borenović.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
snek

16.04.2024 23:16

gledao sam danas izlaganje gospodina,svaka cast...