savet evrope
Foto: Alo/PrintSrceen

Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila je za Tanjug da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PSSE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

Pilja je dodala da su amandmani odbijeni velikom većinom i da se samim tim neće razmatrati na plenarnoj sednici PSSE, osim ukoliko se ne uloži prigovor. Srpska delegacija u PSSE podnela je juče 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE), a njima se pored ostalog traži odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo kao i da formiranje ZSO bude pretpristupni uslov.

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske podneli su amandman na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE), kojim se traži da članstvo tzv. Kosova bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

Odgovor do večeras u 20 sati

Prema objavljenoj satnici dnevnog reda oko 20.00 večeras trebalo bi da se zna da li je Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala predlog za prijem Prištine. Prema složenim pravilima procedure, delegacija Srbije moći će da zatraži glasanje o kvorumu i ukoliko dobije podršku, biće neophodno da bar stotinu od ukupno 300 poslanika od 46 zemalja članica Saveta Evrope, bude prisutno u sali u trenutku glasanja.

Ako ovaj uslov bude ispunjen, biće potrebna dvotrećinska većina da bi predlog o prijemu Prištine bio usvojen.

Ukoliko ishod glasanja bude povoljan za Prištinu, onda će Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiti preporuku za njen prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji je izvršno telo Saveta Evrope i donosi konačnu odluku, i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Bilo bi to prvi put da se odluka o prijemu nove članice ne donosi jednoglasno, kako je to do sada uvek bio slučaj u istoriji Saveta Evrope, najstarije panevropske organizacije, osnovane posle Drugog svetskog rata, da nadzire poštovanje ljudskih prava i pravne države.

Takođe, bilo bi to prvi put da u ovu organizaciju bude primljena teritorijalna jedinica, koja nije članica Ujedinjenih nacija, nije priznata kao država od svih članica Saveta Evrope i koja je samo proglasila ocepljenje od države koja jeste članica Saveta Evrope, odnosno od Srbije u ovom slučaju.

U izveštaju Dore Bakojani kaže se da „Parlamentarna skupština preporučuje Komitetu ministara da pozove Kosovo da postane članica Saveta Evrope pod imenom Kosovo i da, Kosovu dodeli tri sedišta u parlamentarnoj skupštini“.

U izveštaju se između ostalog navodi da je „Kosovo parlamentarna demokratija koja je funkcionalna i da bi takođe, prijem Saveta Evrope predstavljao važnu etapu u procesu evropske integracije Kosova“.

Navodi se, da Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozdravlja napredak Kosova u domenu ljudskih prava, demokratije i pravne države i pozdravlja se napredak koji je ostvarila sadašnja vlada posebno u domenu borbe protiv korupcije uvođenjem građanskog partnerstva za parove istog pola u građanskom zakoniku.

Traži se od Prištine da preduzme važne i konkretne mere kako bi se što pre formirala asocijacija opština sa srpskom većinom, ali to u izveštaju nije predstavljeno kao uslov za prijem Prištine u Savete Evrope.

Moguće, kako se nezvanično saznaje RTS, da u kontekstu intenzivnih diplomatskih aktivnosti a mandatno budu danas predložene izmene po ovom pitanju.

Od 46 država članica Saveta Evrope, nezavisnost i državnost Prištine nije priznata njih 12. U izveštaju Bakojani od njih se ne traži da sada priznaju nezavisnost Prištine, ali se traži da poštuju odluku o prijemu Prištine u Savete Evrope kada ona bude definitivno donesena.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading