Savet Evrope
Foto: Printscreen/Printscreen/KosovoOnline

Predsedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije Nermina Nikšića, Srbin iz Sarajeva, najavio je da će glasati za ulazak samoproglašenog Kosova u Savet Evrope. 

Magazinović nas je blagoizvoleo objašnjenjem, pa je post na Iksu naslovio "Članstvo Kosova u Savetu Evrope", i detaljno objasnio svoje pobude da glas da samoproglašenom Kosovu, koje Bosna i Hercegovina ne priznaje za nezavisnu državu.

"Glasaću na osnovu uverenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje pruža Savet Evrope, da i Albanci i Srbi i svi ostali konačno dobiju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, da žive u demokratski naprednijem društvu nego što je danas, i da osete napredak u vladavini prava", poručio je Magazinović, naravno ograđujući se:

"U samom mišljenju se navodi da glasanje o članstvu Kosova u Savetu Evrope ne prejudicira stavove pojedinih država članica u vezi sa statusom Kosova."

Magazinović je dodao da ukoliko usvoje ovo mišljenje, "pretpostavka je da se polovinom maja donese konačna odluka, koja je u nadležnosti Komiteta ministara u kojem države članice predstavljaju ministri inostranih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strazburu", pozivajući indirektno šefa diplomatije BiH Elmedina Konakovića da i on glasa "za", iako je to u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

 

 

Na drugoj strani, potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je , po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova neprikladan".

"Mislim da je bitno reći da mi parlamentarci imamo pravo da postupamo na bazi ličnih, odnosno političkih stavova naših stranaka i biračkog tela kog predstavljamo, kako u domaćim parlamentima, tako i u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope. To pravo ima i kolega Magazinović, ali po mom mišljenju njegov stav po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova jeste neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini", ocenjuje Novakovićeva.

Na prošlom glasanju, Novakovićeva je glasala "protiv" i to je ponosno istakla. Kada je ovaj krug glasanja u pitanju, nažalost, prognoze nisu dobre.

"Na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju koji je održan krajem prošlog meseca sam glasala protiv mišljenja kojim se preporučuje prijem tzv. Kosova u Savet Evrope. Pretpostavljam da će današnjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope to mišljenje dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu, ali o odluci o eventualnom će odlučivati Savet Ministara. Naravno da ću i ovaj put biti protiv", naglašava za RT Balkan Snježana Novaković Bursać.

Ona dodaje da će i kolega Branislav Borenović iz Republike Srpske takođe glasati protiv, izražavajući žaljenje što amandmani koje su podneli nisu usvojeni.

Bursaćeva, koja je član i Političkog komiteta i demokratije iz BiH, istakla je da je reč o slomu međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih zemalja na štetu Srbije, jedne od članica Saveta Evrope čiji su Kosovo i Metohija, prema Ustavu, sastavni deo.

"Samoproglašeno Kosovo ne ispunjava uslove da je država u smislu Povelje UN, pa ne može biti država u smislu člana četiri Statuta Saveta Evrope. Ta teritorija je nasilno odvojena od suverene i međunarodno priznate države Srbije, koju Srbija, BiH i mnoge druge države nisu, niti će priznati", istakla je ona u današnjem saopštenju.

Bursaćeva je ukazala da su ključna pitanja za celokupnu međunarodnu zajednicu u vezi s ovim slučajem – hoće li se i ubuduće poštovati princip teritorijalne celovitosti država, s obzirom na današnje odluke i ima li ova generacija političara ovlašćenje da menja i prilagođava Statut Saveta Evrope prema zahtevima nasilno ocepljenih teritorija i po nečijoj potrebi?

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
rash

16.04.2024 23:54

Vlast bi trebala da donese odluku "persona non grata", za doticnu osobu...

Миомир

17.04.2024 00:37

Тај није Србин то је отпала џукела_миловац губитник и фукара!!! Живела Србија и Српска 🇷🇸 Српство и Српски свет 🇷🇸 Живели сви СРБИ, Руси и Кинези браћа. Косово је и биће Србија заувек 🇷🇸