i peskov u pozadini
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV / POOL

- Glasanje za podršku tzv. Kosovu je sramota za PS SE, koja je potvrdila svoju posvećenost obezvređivanju međunarodnih pravnih normi i rušenju temelja međudržavnih odnosa u Evropi - istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva.

Napominje se da je samoproglašeno tzv. Kosovo potpuno nespremno za članstvo u Savetu Evrope i „nema pravo na to, jer se, prema povelji, u organizaciju primaju samo nezavisne države, što Kosovo nije“.

- Istovremeno, nije bilo jednoglasnosti među poslanicima. Mišljenja su bila podeljena čak i među delegacijama onih zemalja koje su svojevremeno priznale ‘nezavisnost’ Kosova. To ukazuje da na kontinentu još uvek postoje zdrave snage sposobne da se odupru nepromišljenim pristalicama ‘kosovskog projekta’ i njihovoj neprincipijelnoj politici - zaključuje se u komentaru.

PSSE je ranije odobrila preporuku da se samoproglašeno Kosovo pozove u članstvo Saveta Evrope. Glasanje je obavljeno na plenarnom sastanku u Strazburu, odobrenje je usvojeno sa 131 glasom za, 29 protiv i 11 uzdržanih. Konačna odluka o članstvu ostaje na Komitetu ministara PS SE.

"Srbiji je oteto Kosovo"

- 2008. godine, kršenjem rezolucije 12 44 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto Кosovo bez ikakvog referenduma - izjavio je prošle godine ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading