Kosovo
Foto: Printscreen/Glasanje u PS SE / Izvor: Youtube Printscreen/Kosovo Online

Parlamentarna skupština je potpuno protivno međunarodnom pravu,  prihvatila izveštaj o prijemu takozvanog Kosova.

Rasprava na plenarnoj sednici počela je nešto pre 17 časova i 30 minuta. Izveštaj pun nelogičnosti predstavila je izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za prijem tzv. Kosova - Dora Bakojani. 

U Parlamentarnoj skupštini od 171 poslanika, njih 131 je glasao za, 29 je bilo protiv, dok je 11 bilo uzdržano.

Na početku zasedanja  Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u delu sednice koji se odnosio raspravu o zahtevu tzv. Kosova da bude primljeno u ovu organizaciju izvestilac SE Dora Bakojani predstavila je svoj izveštaj o kojem će poslanici dati izveštaj.

Izveštaj ne daje poziciju o statusu, priznavanje ili nepriznavanje je prerogativ država, rekla je Bakojani, dodajući da je obavljeno bezbroj sastanaka prilikom sastavljanja izveštaja i navodeći da je on temeljno urađen.

Otvorila Pandorina Kutija

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja istakla je da bi se prijemom tzv. Kosova u SE otvorila Pandorina Kutija i da je izveštaj Bakojani dokaz da joj ništa ne znače teritorijalni integritet i suvereniteti država.

- Čestitala bih na onome što radite danas. Ućićete u istoriju kao neko ko je na brutalan način prekršio međunarodno pravo na kojem se zasniva SE. Prijemom nečeg što nije država zaobilaze se pravila SE - podvukla je ona.

-Pravni sistem (tzv) Kosova je u skladu sa međunarodnim standardima, Kosovo je snažna funkcionalna parlamentarna demokratija - istakla je Bakojani navodeći da je to mišljenje vodećih advokata.

Na sednici je odbačeno deset amandmana koje je podnela Srbija, kao i dva italijanske delegacije.

Prethodno, Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope glasao je protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koje su predložili članovi italijanske delegacije i član delegacije Mađarske.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope treba da donese Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading