ZVANIČNA MOSKVA: Rezolucija Bundestaga o Holodomoru - pokušaj pravdanja demonizacije Rusije
EPA/CLEMENS BILAN

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je rezolucija koju je usvojio nemački Bundestag, a kojom se Holodomor u Ukrajini od 1932/33. proglašava genocidom nad Ukrajincima, pokušaj da se opravda kampanja demonizacije Rusije.

NEMAČKI POSLANICI KUKAJU "Hladno nam je"

"Ovo je još jedan pokušaj da se opravda i podstakne kampanja za demonizaciju Rusije koja se širi u Ukrajini i koju sponzoriše Zapad, da se etnički Ukrajinci okrenu protiv ruskog i drugih naroda koji žive u Rusiji i na prostoru bivšeg SSSR-a“, navelo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo je ukazalo da je pritom Bundestag prećutao da glad u to vreme nije harala samo u Ukrajini, nego na celoj teritoriji Sovjetskog Saveza. „Poslanici nemačkog parlamenta iz vladajuće koalicije i opozicionog bloka Hrišćansko demokratske unije/ Hrišćansko-socijalne unije Bavarske, zaboravljajući na to, odlučili su da demonstrativno podrže političko-ideološki mit koji neguju ukrajinske vlasti na predlog ultranacionalističkih, nacističkih i rusofobičnih snaga“, istaklo je rusko ministarstvo.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija Bundestaga apsurdna i da izvitoperava istorijske činjenice, preneo je Sputnjik. Zaharova je podsetila da su zapadne zemlje doprinele gladi tridesetih godina prošlog veka, zahtevajući od Sovjetskog Saveza da plaća žitom u trgovinskim razmenama.

Nemački Bundestag je većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se Holodomor (masovna glad u SSSR početkom 1930-ih) proglašava genocidom nad Ukrajincima.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading