žaklin Nastić
Foto: Alo/Printscreen

- Odluka da za Srbe na severu ne važi vizna liberalizacija koja je počela 1. januara za Kosovo je nečuvena farsa. Godinama su Priština i EU pokušavali da nas uvere da Kosovo štiti i integriše svoje manjine na primeran način. Pokazalo se da je to bajka, kao što i pokazuju napadi na srpsku manjinu koji traju godinama. Ali vrhunac apsurda: upravo ova manjina, koja je navodno tako dobro zaštićena, biva isklјučena iz liberalizacije viznog režima. Sraman čin EU koji samo dodatno podriva ionako krhki proces približavanja. Apelujem na EU da ispravi ovu nečuvenu odluku - kaže Nastić.

Prema njenim rečima ovo je klasičan primer diskriminacije manjina, ali istovremeno i, kako tvrdi, otkriva apsurdnost sadašnje situacije

- Kritički pogled na Ustav države nastale na osnovu NATO agresije pokazuje svu apsurdnost aktuelne situacije. Prema Poglavlјu 1, članu 1, stav 2 Ustava, Kosovo je država svojih građana, zasnovana na poštovanju lјudskih prava i sloboda svih njenih građana. Ako ove plemenite reči o ‘lјudskim pravima i slobodama njihovih građana’ ne važe podjednako za sve, onda ceo dokument nije ništa drugo do prazno obećanje. Državna konstrukcija koji sopstvene principe svodi do apsurda - kaže Nastić.

Na pitanje da li očekuje da će Evropski parlament i Savet EU, kako je saopšteno iz EU, ubrzo usaglasiti odluku da vizna liberalizacija važi i za Srbe koji imaju pasoše koje je izdala Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije, Nastić kaže da bi viznu liberalizaciju trebalo obustaviti sve dok se ne postigne pravičan konsenzus za sve lјude koji žive na KiM.

- Neprihvatlјivo je da je srpska manjina diskriminisana, dok albanska većina ima koristi od liberalizacije. Mora biti jasno: Srbi su ravnopravni građani ove takozvane države – koju je, mora se imati na umu, NATO kršeći međunarodno pravo, otcepio od Srbije ratom – i kao takvi se moraju tretirati. Ustav ove države koji diktira Zapad mora podjednako da važi za sve građane, inače će se još jednom pokazati da su takozvane zapadne vrednosti slobode, vladavine prava i jednakosti čisto licemerje - zaključuje Nastić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading