Printscreen/tviter
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Francuski predsednik pozvan je u Bundestag na komemoraciju Šojbleu, bivšem nemačkom ministru finansija koji je preminuo krajem decembra u 81. godini. Šojble, koji je često bio u kontaktu sa Makronom, želeo je da francuski lider govori na komemoraciji.

Tako je Makron iskoristio priliku da uradi nešto što francuski predsednici retko čine: obrati se nemačkoj publici na nemačkom (poslednji put to je uradio Šarl de Gol u Ludvigzburgu 1962).

- Nemačka je izgubila državnika. Evropa je izgubila svoj stub. Francuska je izgubila prijatelja - rekao je Makron tokom svog 15-minutnog govora, što je vidno ganulo Šojbleovu udovicu Ingeborg, koja je slušala sa suzama u očima.

Makron, koji je pre toga javno izustio samo nekoliko reči nemačkog, jeste pročitao tekst, ali je njegov izgovor bio prilično dobar. Štaviše, predsednik je samo kratko vežbao, rekao je Frank Groninger, nastavnik nemačkog jezika i kulture u francuskom ministarstvu spoljnih poslova koji je podučavao Makrona.

- Vežbali smo oko sat i po juče, a onda ponovo jutros oko sat vremena pre leta za Berlin. Zatim smo ponovo prošli kroz neke detalje govora u avionu - naveo je Groninger.

Groninger je rekao da Makron ima "neka predznanja" nemačkog jezika, pošto ga je učio u školi i na fakultetu.

- Cilj je bio iznenaditi ljude. Možda ste primetili da postoji emotivni i tehnički deo govora. A ideja je bila da emotivni deo bude na nemačkom i da se pokaže da se predsednik zaista trudi - zaključio je Groninger.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading