Nemačka
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Navodi i da se “ne uklapa” što opozicione stranke sarađuju sa SNS u Narodnoj skupštini, a ne žele da razgovaraju sa njima na regionalnom nivou, jer bi, uveren je, bilo poželjno da se sve strane malo više približe jedna drugoj, zato što Srbiju u narednih nekoliko godina čekaju ogromni izazovi.

Povodom sastanka Odbora za evropska pitanja Bundestaga sa srpskim opozicionim političarima, Krihbaum za „Vesti” kaže da to nije bio zvanični sastanak, već neformalni razgovor, a da je razmena mišljenja bila kolegijalna, dodajući da bi voleo da su bili prisutni i predstavnici vladajućih partija, jer bi tada slika bila uravnoteženija, ali da to očigledno nije bilo planirano.

Na sastanku je, prenosi, bilo reči o navodima o neregularnostima na prošlim izborima i pritužbama ODIHR-ovih posmatrača izbora.

Krihbaum je istakao da izbori moraju biti sprovedeni po demokratskim standardima, inače će rezultat izgubiti legitimitet, te da su transparentnost, pravičnost i besprekorni birački spiskovi od suštinskog značaja.

- Koliko ja znam, izveštaj ODHIR-a je sada detaljno analiziran i predsednica parlamenta Ana Brnabić pokušava da sprovede preporuke u dijalogu sa strankama. Nakon što nijedan politički tabor nije uspeo da formira vladu u zakonskom roku, sada se moraju održati novi izbori - dodao je Krihbaum.

Ne želeći da komentariše sam sadržaj internog sastanka, podseća da je 2. jun, za kada su raspisani novi beogradski izbori, prema srpskom zakonodavstvu, poslednji mogući datum.

- U svakom slučaju, kasniji datum izbora bio bi nelegalan - dodao je on.

Komentarišući to što neke stranke odbijaju da učestvuju u razgovorima, na koje je pozvala predsednica parlamenta, a neke su čak najavile da žele da bojkotuju izbore, ističe da partije imaju odgovornost, koju moraju preuzeti u parlamentima, a ne izvan njih.

- Kao stranke izlazimo pred građane u predizbornim kampanjama i promovišemo svoje programe i ideje. Šta da kažu građanima – Izaberite nas! Ali, ako ste glasali za nas, sve je bilo uzalud jer mi ne prihvatamo mandate koji su nam dati’. U svakom slučaju, to dovodi do ogromnih razočarenja - jasan je nemački poslanik.

Na konstataciju da se to već dogodilo 2020. godine, primećuje da to bojkot čini još ekstremnijim.

- Ako je stranka bojkotovala izbore 2020. i ponovila to 2024. godine, biće van parlamenta osam godina. Pri tome, ona sebe čini suvišnom. Nije džabe međunarodna sekretarka Stranke slobode i pravde pre tri dana podnela ostavku na funkciju, jer ni ona ne veruje u bojkot - ukazao je Krihbaum.

Ocenjuje i da je čudno ako opozicione stranke sarađuju sa SNS u Narodnoj skupštini, a ne žele da razgovaraju sa njima na regionalnom nivou.

- To se ne uklapa. Bilo bi poželjno da se sve strane malo više približe jedna drugoj, jer Srbiju u narednih nekoliko godina čekaju ogromni izazovi - zaključio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading