žaklin Nastić
Foto: Alo/Printscreen

- Ne morate biti fan Vučićeve vlade da biste došli do ovog zaključka - istakla je Nastić u izjavi za Kosovo onlajn.

Primećuje da je upadljivo da zapadne vlade koje govore o vrednostima, a posebno nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja se, kaže, vodi feminističkom spoljnom politikom, poslednjih godina "veoma" ćute o masovnim napadima na srpsku manjinu na Kosovu i ne govore o planiranom naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga.

Podseća i da je mesecima, između ostalih, bio otvoren poziv za "srpski Majdan" između ostalih i od strane Nato lobiste Gintera Felingera.

- Optužba za 'izbornu manipulaciju' koju su stranke vladajuće 'semafor' koalicije u Nemačkoj iznele protiv Srbije mesec dana nakon parlamentarnih izbora pokazuje da Zapad bezuslovno podržava opozicioni savez uprkos izbornom porazu i odlučan je da ga progura - navela je Nastić.

Dodala je da "semafor koalicije" otvoreno podržava opozicionu listu "Srbija protiv nasilja".

- Evropska komisija i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ukazali su na činjenicu da je parlamentarnim izborima 17. decembra prisustvovalo najviše posmatrača u istoriji Srbije. I Oebs i Odihr bili su na licu mesta i naveli su u svom izveštaju da nisu upoznati ni sa kakvim razlozima za fundamentalne prigovore - ukazala je Nastić, reagujući na zajedničko saopštenje predstavnika vladajuće koalicije nakon diskusije o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji u Evropskom komitetu Bundestaga, na koju su bili pozvani posmatrači izbora iz Srbije i Evropskog parlamenta. 

U zajedničkom saopštenju, koje su potpisali portparoli za evropsku politiku poslaničkih grupa SPD-a Kristijan Peri, Zelenih Šantal Kopfi i  FDP-a Tomas Haker, navodi se da "razvoj događaja u Srbiji ide u pogrešnom pravcu, te da Evropska komisija treba da preispita odnose sa vlastima u Beogradu".

Dodaju da je opozicija imala realne šanse za pobedu na izborima u Beogradu, kao i da je "očigledno da su ljudi zbog toga namenski doseljavani iz drugih delova zemlje i iz susednih zemalja u prestonicu Srbije". Izrazili su očekivanje da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine "održi slobodne i poštene izbore".

- Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od strane države. Krajnje je vreme da i EK imenuje demokratske deficite u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima. Očekujemo nezavisnu istragu i razjašnjenje svih navoda. Izborni posmatrači su prijavili zastrašivanje državnih službenika, kupovinu glasova, jednostrano medijsko izveštavanje u korist vladajuće stranke i ciljanu zloupotrebu javnih sredstava i kancelarija u svrhu izborne kampanje - navodi se u saopštenju stranaka "semafor koalicije".

Sednici Evropskog komiteta Bundestaga prisustovao je i programski direktor Crte Raša Nedeljkov. 

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading