sevim degdalen
Foto: Privatna arhiva/Printscreen

Dagdelen je na Tviteru objavila video-snimak svog govora u Budenstagu tokom kojeg je govorila o “mitovima o NATO koje šire određene zapadne zemlje i njihovi mediji tvrdnjama da je to odbrambena Alijansa”.

 

 

"Nije li NATO taj koji je vodio rat protiv Jugoslavije, kršeći pri tom međunarodno pravo, bombardujući civile, televizijske stanice, kinesku ambasadu? Nije li to isti NATO koji je 20 godina bio u Avganistanu uzrokujući smrt više stotina hiljada civila i čineći ratne zločine? Zar se sve to zove odbrana", upitala je Dagdelen.

Ona je navela da je drugi mit da je NATO savez demokratije i vladavine prava što je, kako kaže, istorijska laž.

Ukazala je i na to da su "SAD i njeni saveznici u proteklih 20 godina uzrok smrti četiri i po miliona ljudi" i to na osnovu analize poznatog Univerziteta Braun u SAD.

Dagdelen kaže da je treći mit kako NATO brani ljudska prava i to u vreme kada u zatvoru Gvantanamo i dalje traju mučenja zatvorenika ili kada se osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u Americi suočava sa zatvorskom kaznom od 175 godina, jer je u javnost izneo "ratne zločine Vašingtona".

"Ko god da je članica NATO, gubi demokratski suverenitet, jer Amerika uvek hegemonski sprovodi svoje interese. Ulaskom u NATO žrtvuje socijalnu sigurnost svog stanovništva politikom velikog naoružavanja", napomenula je Dagdelen.

Ona je dodala da je svako peto dete u Nemačkoj suočeno sa siromaštvom, ali da budžet za vojsku neprestano raste, što je, prema njenim rečima, sramota, poručujući da je "krajnje vreme da se raspusti ubilački vojni pakt".

"Nakon 78 godina, vreme je da Amerika povuče svoje vojnike, uključujući nuklearno oružje iz Nemačke. Potreban nam je mir, a ne NATO", zaključila je Dagdelen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
KKK

17.07.2023 09:11

Veliko BRAVO za govor koji im je odrzala .!!!

sara

17.07.2023 09:29

Sevin, oduševila si me, svaka čast na iskrenost i hrabrost da sve to javno kažeš, to što mnogi znaju, a ćute, mi koji smo to sve preživeli i koji smatramo da je NATO zloglasna organizacija predvođena Amerikom, koja glumi demokratiju!!!!!:

ZAZA

17.07.2023 10:51

BRAVO , DA NEKO KAŽE PRAVU ISTINU, AMERIKA JE ZLO