NEOČEKIVAN GEST U BUNDESTAGU USRED ZATEGNUTIH ODNOSA? Evo kako se Makron se obratio poslanicima
Foto: EPA/EPA/CLEMENS BILAN

Makron, koji je učio nemački u školi, ali ga ne govori tečno, vežbao je uoči svog obraćanja na ceremoniji u Bundestagu u čast Šojblea.

Ovaj gest dolazi u trenutku kada su francusko-nemačke veze zategnute zbog nesuglasica u oblasti energetike, industrije i odbrambene politike, što je, kako navodi Rojters, dodatno pogoršano ''nedostatkom hemije između harizmatičnog Makrona i njegovog stisnutog nemačkog kolege, kancelara Olafa Šolca''.

Šojble, koji je odrastao u senci Drugog svetskog rata i bio član nemačkog parlamenta više od pola veka, bio je vatreni branilac francusko-nemačkih odnosa koje je smatrao ključnim za širi evropski mir i prosperitet.

„Život ovog velikog Nemca, ovog velikog Evropljanina pokazuje da je on video promene svoje zemlje i sprovođenje evropskog projekta kao deo jedne celine“, rekao je Makron.

Prema njegovim rečima veza Francuske i Nemačke pomogla je da dve zemlje ponovo procvetaju posle rata, rekao je on.

„Nemačko-francusko prijateljstvo je garant te formule kao temeljne spone Evrope. Sada počinje era nakon Volfganga Šojblea. Hajde da preuzmemo ovo nasleđe i budemo na visini zadatka“, poručio  je Makron.

Šojble je posvetio veliki deo svoje karijere ponovnom ujedinjenju Nemačke, a kasnije je bio i ministar finansija bivše kancelarke Angele Merkel tokom dužničke krize u evrozoni. 

Umro je krajem decembra, u 82. godini, podseća britanska agencija, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading