ŠOJGU NA IVICI NERAVA Upozoravam vas, NATO kuca na vrata
EPA

 

„Povećava se prisutnost predvodnice bloka NATO-a u blizini granica Savezne Države Rusije i Belorusije, modernizuje se njegova vojna infrastruktura, stvaraju se zalihe naoružanja, vojne tehnike i materijalnih sredstava, uvežbava se prebacivanje trupa“, rekao je ruski ministar odbrane na zajedničkom kolegijumu ministarstava odbrane Rusije i Belorusije.

Kako je dodao, u Poljsku i baltičke zemlje prebačena je oklopna brigada kopene vojske SAD i četiri multinacionalne bataljonske taktičke grupe.


„U Rumuniji, Poljskoj i Letoniji formirani su štabovi koalicionih divizija Alijanse. Povećava se kapacitet infrastrukture u lukama i na aerodromima“, istakao je Šojgu.

Tanjug/Ap

 


Prema njegovoj proceni, „broj snaga NATO-a za reagovanje porastao je sa 25.000 na 40.000 vojnika“.

„U Rumuniji i Poljskoj Vašington raspoređuje protivraketne sisteme 'Idžis ašor'. Pritom, univerzalnost njihovih lansirnih sistema omogućava da se uporedo sa protivraketama koriste i krstareće rakete 'Tomahavk' i perspektivno udarno naoružanje koja pravi Pentagon“, konstatovao je ministar.

Takođe je dodao da je Amerika, uz punu podršku NATO saveznika, počela aktivno da radi na modernizaciji taktičkog nuklearnog oružja i baza za njegovo skladištenje u evropskim zemljama.


Kako je istakao, posebnu zabrinutost izaziva uključivanje pilota nenuklearih država – članica bloka u vojne manevre tokom kojih se uvežbava primena taktičkog nuklearnog naoružanja.


„To predstavlja direktno kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja“, poručio je Šojgu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading