ŠOJGU PRIČAO SA FRANCUSKIM MINISTROM ODBRANE Razgovor obavljen u kritičnom momentu
Foto: EPA/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Ministri odbrane Rusije i Francuske, Sergej Šojgu i Sebastijan Lekornu, razgovarali su telefonom, objavio je Rojters pozivajući se na saopštenje francuskog Ministarstva odbrane.

Razgovor je vođen na inicijativu francuske strane, trajao je pola sata a glavna tema bio je nedavni teroristički napad u Moskvi.

"Tokom razgovora Lekornu je odlučno osudio teroristički napad koji se dogodio 22. marta u Podmoskovlju i izrazio saučešće porodicama poginulih", navodi se u saopštenju.

Francuski ministar je izrazio spremnost Francuske da sarađuje u borbi protiv terorizma i založio se za produbljivanje bilateralne razmene u cilju maksimalne efikasnosti suprotstavljanja toj pretnji.

Lekornu je, međutim, rekao i da Francuska ne raspolaže nikakvim dokazima o tome da je Ukrajina povezana sa ovim napadom.

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu u „Krokus siti holu“ poginule 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja.

Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Prema navodima francuske TV TF-1, ministri su razgovarali i o ukrajinskom sukobu a Lekornu je naglasio da će Pariz nastaviti da podržava Kijev.

Do razgovora dvojice Šojgua i Lekornua došlo je u trenutku napetih odnosa na relaciji Pariz-Moskva zbog izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da zapadni lideri nisu isključili opciju po kojoj bi u Ukrajinu bili poslate vojne snage.

Ranije danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da bi Francuska tokom aprila mogla da podigne 1.500 vojnika u stanje borbene gotovosti za slanje u Ukrajinu.

„Očekuje se da će u aprilu grupa biti dovedena u stanje pune borbene gotovosti za operativno 'prebacivanje' na ukrajinsko pozorište vojnih operacija", dodala je ona.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da predsednik Francuske zauzima najradikalnije stavove u evropskom establišmentu o potrebi slanja trupa u Ukrajinu, Kremlj prati ovu retoriku.

Francuski predsednik je u februaru rekao i da se EU dogovorila da formira „devetu koaliciju za duboke udare“ – za snabdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa, kao i da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“.

(Spunjik)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading